Орф – підхід як метод арт – терапії

Блог Лідії Шуст / Блоги.

Нарикінці літа пройшла чергова зустріч в блог – кафе  в рамках проекту «Голос жінки має силу».  Вона була присвячена дуже цікавій темі, а саме: “Орф – підхід як метод арт – терапії”. Ми з великим задоволенням поринули в атмосферу ритмів, повернулись в дитинство, де було все значно простіше і веселіше. Допомогла нам це зробити педагог, що працює в орф методиці Віра Ібрямова-Сиворакша.

Основоположником такого цікавого підходу є Карл Орф – німецький композитор та педагог.  Він розробив унікальну педагогічну систему виховання дітей, поєднавши творчість і мистецтво, створивши симбіоз мови, рухів, гри на музичних інструментах та музики. Спочатку цей метод створювався, щоб допомогти дітям, (та й дорослим), постраждалим від війни, відновитися і адаптуватися до життя.

Карл Орф говорив: «Практика важливіша за теорію нот». Методика сприяє навчитися грати і співати, краще усвідомлювати своє тіло (краще ним управляти), зрозуміти певні закономірності музики, тренуватися в концентрації уваги, покращувати пам’ять, орієнтуватися в просторі і часі, вчитися абстрактно мислити і пізнавати різні емоції, тісніше спілкуватися.

Наша зустріч почалася доволі цікавим знайомством. Кожен з нас по декілька разів проспівував соє ім”я, а потім ім”я партнера на різні лади під керівництвом Віри. Потім створювали оркестр. Поринали у світ ритму.  А ще співала і танцювали народні пісні і танці. І все це в невимушеній, казковій атмосфері близькості та довіри. Мене особливо вразили вправи з пір’їнками, якими в ритм релаксуючої музики ми доторкалися один до одного.

Ось так ми пройшли терапію творчістю, звуками, ритмами та рухами. Незвичне спілкування допомогло розслабитись, забути про сьогоденні проблемі, поринути в дитинство.  Велика дяка організаторам та всім, хто був поряд в цю чудову мить.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *