Екодизайн: тренд чи необхідність?

Катерина Гнедіна.

З розвитком технологій, які людство використовує у власних цілях та заради комфорту, зростає негативний вплив на довкілля та загострюються екологічні проблеми. Виробляючи продукцію та споживаючи природні ресурси, людство виснажує їх. Надмірне та нераціональне споживання, неможливість переробки сміття, непоширеність культури сортування призводять до утворення сміттєзвалищ. Дизайнери та інноватори, усвідомлюючи масштаби даної проблеми, почали створювати вироби, використання яких може знизити рівень екологічної небезпеки.

Екологічний дизайн є напрямом дизайну, який мінімізує негативний вплив на довкілля при створенні, використанні виробу та при якому враховується необхідність збереження екосистем. Зокрема, приділяється увага раціональному споживанню ресурсів протягом життєвого циклу продукту, якість, безпека матеріалів та їх походження, пакуванню товарів, безпека готового продукту для споживачів, вплив його використання на довкілля, можливість вторинного використання, умови та наслідки утилізації, взаємодія та інтеграція продукту в екосистему та його важливість для охорони навколишнього середовища. Крім того, важливим аспектом є енергозбереження при виготовленні виробів та джерела енергії, які використовуються.

Прикладами екологічних рішень у дизайні є пасивні будинки, будівлі  із вторсировини, інтер’єр із використанням натуральних матеріалів, смарт-вікна, зелені дахи, одяг, що поглинає СО2, міський парк на місці залізничної колії, олівці із насінням, екологічне пакування, яке підлягає переробці та повторному використанню, енергоефективні вироби, підземні парковки, екодуки, проєкти смарт-міст мабутнього.

Використовуючи екологічно безпечні винаходи та енергоефективні вироби, ми можемо зменшити негативний вплив на довкілля та заощадити енергетичні ресурси. Перед людством стоїть задача трансформувати мислення і звички. Обираючи екологічно безпечні товари та створюючи екологічні інновації, ми можемо змінити ситуацію, що склалася.  На сьогодні надзвичайно важливо відійти від традиційного дизайну та шукати шляхи екологізації продуктів, що створюються, формувати культури екологічного дизайну. Важко переоцінити роль екодизайнерів у сприянні сталому розвитку. Саме тому слід підтримувати та розвивати стартапи у сфері екодизайну, які виступають важливим фактором екологічно безпечного розвитку та сталого майбутнього.

#HumanRightsFoundation

#ФундаціяПравЛюдини

#Чернігів

#Чернігівська область

#РазомМиСила

#TOGETHER_WE_CAN

#ChePolytech

#Che_Polytech

#60років_ЧНТУ

#ЧНТУ

#люблю_чнту

#найкращийунівер

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *