Soft skills допомагають зрозуміти сучасний світ

Костянтин Андрієвський.

Українська система загальної середньої освіти, якою я її застав, потребує реформування. Величезна увага приділялася завченим знанням, які тобі потрібні тільки для того аби скласти іспит. Уваги до навичок приділялось мало. І це погано. Але, ця система реформується прямо зараз. Я сподіваюся, що реформи підуть на краще, і сподіваюсь, що реформатори розуміються на soft skills (м’яких або софт навичках), бо це дійсно важливо.

Можу навести приклад — Ізраїль. Ця держава була збудована довкола системи освіти, адже країна була відновлена в 1948-му, а от система єврейських шкіл існувала задовго до того по всій Європі. Основним предметом, що тоді і зараз вивчається в школах є Тора. По-перше, це дозволило їм не втратити свою ідентичність, по-друге, це допомогло їм створити сучасну ліберальну державу. В Торі дуже багато сказано про те, що ми б зараз назвали софт навичками. І саме тому сучасна освіта Ізраїлю така ефективна, через софт навички. Я застав намагання ввести це і в наших школах, але за інерцією шкільні дисципліни вимагали лише знанння, більше нічого. Тому я й покладаю великі надії на сучасну реформу.

Це одна з ключових наших проблем. Бо тільки з софт навичками ми зможемо зрозуміти сучасний світ, сучасні проблеми та методи їх вирішення. Тож, хвала освітянським реформам.

Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія).

Проєкт фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *