Віртуальний світ – майбутнє чи сьогодення?

Анастасія Панічкіна.

Технічні пристрої значно полегшують життя сучасній людині, проте чи не заміняють вони їй звичайної реальності? В нашому світі більша частина людства мають мобільний телефон. Сучасні телефони вміють робити практично все. З їх допомогою можна не тільки спілкуватись з друзями чи фотографувати місцевість, а й вимірювати показники здоров‘я, дистанційно керувати будинком чи просто навчатись. Смартфон замінив нам стаціонарний телефон, будильник, годинник, блокнот, живе спілкування, одним словом практично все. І через те, що цей мобільний пристрій має чимало зручних функцій, екранний час користування телефоном чималий. Наприклад, середній екранний час пересічної людини складає приблизно 8 годин на день! Якщо врахувати, що вона прокидається десь о 8 ранку і лягає спати десь о 10 вечора, то з 14 годин повного дня 8 з них вона невідривно проводить в телефоні. А якщо взяти до уваги сучасні реалії пандемії, коли особливо діти змушення проводити все навчання перед екраном комп‘ютера чи телефона, то їх екранний час може складати від моменту, коли вони прокидаються, до моменту, коли лягають спати. Таким чином виходить, що життя проходить у тому віртуальному, а не реальному світі.

Нещодавно дізналась, що про таку хворобу як номофобія – це залежність від телефону. Симптомів чимало, проте можна виділити основні, такі як, надавання переваги спілкуванню через мобільні додатки, ніж тет-а-тет, телефон просто не випускаєте з рук чи з поля зору навіть якщо в цей момент ним не користуєтесь, телефон під час сну все одно знаходиться з вами поруч або під подушкою або на тумбочці тощо.

Як зменшити свій екранний час? Відповідь проста – привчати себе до меншого користування телефоном. Намагатись брати смартфон до рук лише в крайньому випадку. Наприклад, замість того щоб декілька годин переписуватись з другом, домовтесь про зустріч з ним, або замість того, щоб записувати, що потрібно купити у магазині у нотатки у телефоні, знайдіть ручку і запишіть це на листок. Такими невеличкими кроками можна побороти ту залежність від телефону.

Давайте разом повертатись із світу віртуального у світ реальний!

Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія).

Проєкт фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *