Чиє життя важливіше?

Оксана Проскурнича .

В дорозі постійно трапляються ситуації, коли від однієї людини залежить життя іншої – про це свідчить велика кількість ДТП. Тому кожен водій, рухаючись на своєму автотранспорті повинен розуміти, що на ньому лежить відповідальність за себе, пасажирів машини і за оточуючих. Але не менше й  ситуацій, коли життя і здоров’я людей залежить від… тварини. Так, саме від тварини.

Міркування на цю тему були викликані ситуацією, свідками якої я зі своєю сім’єю стали влітку цього року. Рухаючись на автомобілі по трасі Харків-Полтава ми побачили, здавалось би, звичайну картину – одна машина різко загальмувала, а машина позаду неї не встигла зреагувати і, як результат, – зіткнення. Звичайно, ми також зупинилися біля машин щоб запитати чи все гаразд і чи не потрібна допомога. На щастя, ніхто з пасажирів та водіїв не постраждав, але обидві машини потребували ремонту.

Причина ДТП виявилась дуже банальною з одного боку і  дуже нестандартною з іншого. Як виявилось, ніхто з водіїв не порушив ПДД, але  машина, яка рухалась першою, була вимушена несподівано загальмувати, так як раптово на трасі з’явилася собака, яка рішуче перебігала дорогу прямо перед автомобілем. Другий же водій просто не встиг загальмувати.

Фактично, вийшла ситуація, коли водій однієї машини, жертвуючи своїм життям і життям людей, що рухались позаду, рятував життя собаки.

Я довго приходила до тями після побаченого і намагалася зрозуміти як же поводити себе у таких ситуаціях, коли потрібно обирати між життям тваринки, яка просто невчасно вирішила перетнути дорогу, і життям людини. А якщо не людини, а декількох людей? Ситуація, яку мали нагоду бачити ми, має щасливий кінець, так як ніхто не постраждав, собака навіть не здогадується якої шкоди накоїла – побігла по своїм справам, а транспорт взагалі не коштує людських життів. Але ж все могло бути набагато гірше. Це і наштовхує на наступне запитання: чиє життя важливіше? Чи коштує життя тварини стільки, скільки коштує життя людини?

Для себе я зрозуміла, що потрібно намагатися вирішити таку ситуацію так, щоб не постраждав ніхто. Але все ж таки, якщо це не можливо, на мою думку, життя людини важливіше. Це звучить не гуманно і жорстоко по відношенню до тварин, але рятувати потрібно у першу чергу своє життя. Воно у нас одне. Тому як би не було шкода – не ризикуйте!