Перша виставка наших дизайнерів.

БлогоТека / Блог Наукової бібліотеки ЧНТУ.

Протягом листопада  в читальному залі Наукової бібліотеки університету проходила Перша виставка художніх творів студентів спеціальності «Дизайн середовища».

Першу виставку студентських робіт урочисто відкрив ректор університету –  Шкарлет Сергій Миколайович. Він був приємно вражений роботами студентів і обіцяв і надалі підтримувати такого роду заходи, щоб інші студенти, викладачі або просто гості могли ознайомитися з мистецтвом в стінах університету.

На виставці були представлені роботи у найрізноманітніших стилях, у яких, донині, авторам творів не доводилось працювати. Керівником цих робіт була Ганна Морозова – викладач з рисунку і живопису, яка запропонувала студентам ідею зробити таку серію картин. Метою завдання було передати  усю красу нашого міста у неповторних стилях найвідоміші художники світу, які, ніби то, приїхали  до нас на пленер у Чернігів. Стилі та художники були обрані методом випадковості, тобто автори витягували номери картин. Серед запропонованих робіт були представлені  стилі таких художників як: Густав Клімт (модерн), Клод Моне(пуантилізм), Вінсент Ван Гог , Фріденсрайх Гундертвассер (модерн),  Поль Сезанн (імпресіонізм) та ін. А для виконання студентських робіт були обрані пам’ятки Чернігівської області.

Всі роботи вийшли дуже різні і виставка в цілому виглядала цікаво та неординарно.

Крім серії цих картин, були представлені роботи, які студенти виконували на першому курсі. Незважаючи на те, що усі писали один натюрморт, роботи були виконані в різних техніках, які студенти обирали самі  на свій розсуд. Наприклад , натюрморт гуашшю. Були варіанти цього натюрморту виконані в техніці мозаїки, графіки, колажу і тд.

Ось що думають про виставку деякі ії автори:

«Мені дістався такий художник як Фріденсрайх Гундертвассер. Його роботам притаманна оригінальність, яскрава декоративна гамма і використання різних геометричних форм та спіралей. Було дуже цікаво спробувати щось зовсім нове, цікаве та відчути стиль художника, і як би він намалював ту чи іншу пам’ятку нашого міста. Особливо було цікаво і водночас складно передати настрій роботи, показати цю атмосферу за рахунок кольорової гамми та різних технік. Малювали ми акриловими та масляними фарбами, які давали змогу показати фактуру, також використовували фактурну пасту для більш чіткої передачі деяких елементів картини.
Остапенко Юлія
Студентка 2-го курсу «Дизайн середовища»

Всі картини були виконані в дуже цікавих стилях. Наприклад, стиль Клімта, в якому малювала я, дуже декоративний. Його роботам характерні чіткі лінії, орнаменталізм. Художник часто вживав позолоти в своїх роботах, тому я використала золоту акрилову фарбу.
Всі ми отримали дуже корисний і цікавий досвід. Ця виставка допомогла кожному розкрити свій творчий потенціал, спробувати нові для нас стилі. Крім того, цей захід допоміг нам зрозуміти, як проходять виставки, що потрібно робити авторам і як себе вести. Ми поспілкувалися з багатьма людьми, дізналися багато думок, почули поради. Кожен з нас щось для себе зрозумів, переосмислив.»
Маринок Анна
Студентка 2-го курсу «Дизайн середовища»

Додамо, що виставка користувалась незмінною увагою  не тільки співробітників та студентів університету. Подивитися на картини неодноразово приходили  школярі та мешканці міста, які залишали схвальні та емоційні відгуки, а також висловлювали бажання через деякий час ще познайомитися зі студентською творчістю.