Щоденник вдячності

Блог Ольги Тимченко / Блоги.

Вдячність – одна з найбільших чеснот. Але ще велика чеснота – почуття міри в претензії на подяку. К. Геббель

Чи важко бути вдячним: батькам, Всесвіту, Богу, вчителям, друзям, обставинам, ворогам? Сучасний світ робить нас егоцентриками і індивідуалістами, ми намагаємося всього досягати самостійно і ні на кого не покладатися. Нам здається, що вдячність означає залежність від іншої людини і вразливість. Тобі зробили послугу і треба віддячувати, щось зробити у відповідь. Ми не завжди готові до цього. Простіше все зробити самому і не від кого не залежати. Чи не так?

Звичайно, якщо так міркувати, то можна зайти у безвихідь. Тому що наше життя складається із самостійного зростання, навчання, перейняття досвіду, спілкування, співпраці, взаємодопомоги. Будь-які стосунки передбачають певні зусилля з обох сторін для налагодження і підтримання того рівня спілкування і взаємодії, який задовольнить всіх. Тож треба працювати над собою і взаємовідносинами кожного дня.

Вдячність рідко пробуджується сама по собі, їй необхідно вчитися з дитинства, як і будь-яким моральним нормам у нашому житті. Але вдячність – це не обов’язок, а потужна позитивна енергія, яка повертається до нас у вигляді добрих слів, щирих зізнань, вчасної допомоги, радісних подій життя

Психологи стверджують, що вдячність має сильний психотерапевтичний ефект. Почуття вдячності за  добро і ті уроки, які ми отримуємо від життя, зцілює душу, гармонізує внутрішній стан людини, сприяє її розвитку і самореалізації. Бути вдячним – корисно для людини та її оточення, це запорука щастя, позитивних змін у житті і повноцінних стосунків з іншими людьми.

Вдячності треба вчитися. Вміти дякувати – це вміти бачити нагоди до вдячності. Існує дивовижний спосіб навчитися вдячності – простий, але насправді дієвий. Його пропонують психологи,  духівники, монахи. Цей спосіб – «Щоденник вдячності».

«Щоденник  вдячності», однозначно, – один із інструментів духовного розвитку. Ця дуже проста і при цьому ефективна техніка дійсно допоможе змінити ваше життя, ставлення до соціуму і внутрішній світ. Це чарівний інструмент, який змінює вашу реальність, адже вдячність – дуже сильна енергія. Коли ви навчитеся  дякувати письмово, вам буде набагато легше дякувати усно, адже багато хто бажає почути слова вдячності!

Техніка дуже проста! Кожного вечора, аналізуючи свій день, пригадайте не лише приємні чи негативні ситуації, а тих людей і обставини життя, яким ви хочете подякувати за добрі справи, приємні моменти, конструктивну пораду, корисний досвід. Запишіть це в «Щоденник вдячності», в цю своєрідну особисту книгу роздумів і підсумків. Розгорнувши ввечері цей щоденник, ви змінюєте  насамперед себе і світ навколо себе. Відкладіть образи, гнів, все те, що руйнує вас. Вчіться бути вдячними світу за будь-які уроки життя.  

Сприймайте цей щоденник як  засіб дослідження своїх цінностей і пріоритетів: кому ви вдячні, за що? Зафіксуйте свої позитивні емоції. Це допоможе вам змінити ставлення до життя і навчитися дякувати людям особисто, а не лише на сторінках свого щоденника.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *