Природа помирає мовчки

Жук Полина.

Нині перед світом поряд із рядом багатьох політичних проблем постає також питання екології. Нещодавно я побачила статтю, де департамент екологічних послуг Нью-Гемпширу пише, що «Одного разу пластик у воді ніколи повністю не розкладеться». Того ж самого дня наткнулась на статтю Вашингтон пост, де було вперше зафіксовану найтеплішу температуру повітря у Антарктиці, +18 °C, коли у Чернігові було – 1. Мене, як заядлого еко-активіста, ця новина сильно вразила.

За останні півтора роки згоріло приблизно 0.5 млн. га Амазонії, 2.7 млн. га лісів Сибіру, а також 6.3 млн. га дерев Австралії, і це ще не кажучи про величезні втрати серед тварин і рослин, серед яких були і ендеміки. Цим постом я хочу досягти сердець своїх читачів, тому що Земля – це наш з вами дім, і досить важко уявити що станеться з людством у тому випадку, коли згине вся «натуральна» природа. Я хочу дати декілька порад, які для однієї людини нічого не змінять, але допоможуть врятувати нашу планету:

  • Ремонтувати все, що можна виправити;
  • Не купляти предмети, які вам не потрібні;
  • Повторно використовувати все, що можна;
  • Утилізувати продукти;
  • Відмовлятися від пластикових пакетів і заміняти їх багаторазовими мішечками;
  • Якщо ви любите купувати каву зранку, придбайте багаторазову чашку-термос;
  • Замість пластикових пляшок і контейнерів використовуйте скляні.

Варто додати, що завдяки коронавірусу, який дуже стрімко поширюється у світі, змінилося життя за Землі. Життя зупинилось, природа ожила. Працівники NASA поділилися наступною інформацією: вони порівняли фотографії провінції Хубей, звідки почав поширюватися коронавірус по світу, і з’ясували, що забруднення повітря над цими територіями майже зникло з початку карантину. На супутникових знімках, які були оприлюднені, видно падіння рівня діоксиду азоту (NO2) – отруйного газу, який виділяється транспортними засобами, електростанціями і промисловими об’єктами. Зниження шкідливих викидів в атмосферу спочатку стало помітно над Ухань, а потім поширилося в усій країні. За даними Центру досліджень енергії і чистого повітря, з 3 лютого до 1 березня викиди CO2 скоротилися як мінімум на 25% через заходи щодо стримування коронавірусу.

В Італії під час карантину через спалах COVID-19 різко знизилося забруднення повітря, оскільки місцеві жителі змушені залишатися вдома на самоізоляції. У Венеції через пандемію коронавірусу зникли туристи, а рух моторних човнів припинилося: і канали стали дивно чистими. До каналів повернулися лебеді, по вулицям розгулюють дикі кабани, а у фонтанах хлюпочуться качки.

У Чикаго (США) закрили для відвідувачів океанаріум Shedd Aquarium, а персонал випустив місцевих пінгвінів і дозволив досліджувати територію. Тепер вони гуляють по залах і розглядають риб, яких не зустріли б в природі.

Якщо ви вважаєте, що дотримуватись вищевказаних порад, шанувати природу, варто пам’ятати, що так нічого не зміниться. Починати треба з себе, і тільки тоді людина зможе відчути, наскільки важливою є проблема екології на сьогоднішній день.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *