Досвідний ценз або “Ми вам передзвонимо”

Марина Лук’яшко

Без досвіду знайти роботу за спеціальністю студенту вкрай важко, але ж і досвід без роботи тим паче. Де шукати вихід із цього становища і першу сходинку до кар’єрної драбини омріяної професії?

Гострою є проблема освітньої системи України, яка не готова прийняти існуючу реальність та дослухатись до проблем ринку. За статистикою вона відстає на 30 років. Це означає, що той випускник, який наразі навчається у ВНЗ є неактуальним і непотрібним на ринку праці. Обумовлено це тим, що навчальні заклади, а саме їх викладачі, ректори, директори університетів, як правило, забороняють студентам працювати, аби змусити їх більшу увагу приділити саме навчанню. Але це є отримання лише теоретичних знань. Не краще було б збільшити кількість практичних годин та Залучати роботодавців до процесу навчання, створювати лабараторії ? Так, чудовим прикладом є колаборація окремих вітчизняних університетів з провідними корпораціями та банками України.

Студент або ж випускник має бути конкурентоспроможним, тому варто ще на перших курсах навчання здобувати досвід шляхом волонтерства, участі у різних програмах стажування, додаткових курсах.

Другою проблемою, на мій погляд, є стереотип про популярні й непопулярні професії. Дуже часто молода людина має уявлення про професії лише зі ЗМІ або фільмів, але ніхто не бачить того, скільки роботи виконується за кадром. Тож більшість обирає професію економіста, юриста або журналіста. Через це виникає дефіцит кваліфікованих кадрів у менш популярних галузях.

Станом на 1 червня минулого рокуна одну вакансію в середньому по Україні претендувало 4 безробітних. За професійними групами, найбільше претендентів на одну вакансію – серед законодавців, керівників (10 осіб), кваліфікованих робітників сільського господарства (7 осіб), а найменше – серед кваліфікованих робітників з інструментом (1 особа).

Дана статистика підтверджує той факт, що абітурієнти в більшості випадків віддають перевагу престижним професіям, не беручи до уваги складність майбутнього пошуку роботу і конкуренції на ринку праці. А жаль!!!

#HumanRightsFoundation

#ФундаціяПравЛюдини

#Чернігів

#Чернігівська область

#РазомМиСила

#TOGETHER_WE_CAN

#ChePolytech

#Che_Polytech

#60років_ЧНТУ

#ЧНТУ

#люблю_чнту

#найкращийунівер

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *