Лідери – хто вони..?

Семендяй Олександр.  Доброго всім дня. Сьогодні я для себе спробую розібратися в дуже цікавому і актуальному питанні “Лідери – хто вони…?” Я спробую визначитись з поняттям – лідер, дослідити якості сучасного, молодого лідера і з рештою дійду якось, свого висновку в цьому питанні. Отже поїхали!
      Хто такий лідер? Звернувшись до різних словників та вікіпедії я отримав таку відповідь: “це людина яка завжди іде попереду, член групи, всі учасники якої визнають його керівництво та покладаються на нього у вирішенні складних та проблемних питань”. На перший погляд все виглядає правильно. Але є певні нюанси, з якими мені складно погодитись.
     Ну по-перше: я можу взяти під сумнів першу частину визначення слова лідер. Проведу таку аналогію: вожак вовчої стаї – під час її переміщень завжди ходить по заду вовчої колони, тобто останнім. Але наврядчи хтось із вовчої стаї сумнівається в його лідерстві).
     По друге: всі учасники визнають його керівництво. Так, без сумніву, цей пункт має важливе значення. Але я вважаю що сучасний лідер має не просто керувати та віддавати накази. Він має бути більш уважним та спостережливим. Тобто головними якостями має бути вміння бачити, саме спостерігати за колективом, а не намагатися його контролювати. Проведу аналогію з тим же вожаком вовчої статї. Він не даремно іде останнім, це дає йому можливість бачити, чути, спостерігати за поведінкою стаї. Дає можливість передбачити певні складнощі та вирішити їх.
    По третє: всі члени покладаються на нього у вирішенні складних та проблемних питань. В цій частині визначення дуже важко знайти не досконалість, але на мою думку вона тут теж є. Сучасний лідер не просто має вирішувати всі проблеми своїх підлеглих, або групи лідером якої він є, він має навчити всіх, своїм прикладом, особисто як ці складні ситуації вирішувати. Тобто прожити її разом з тим хто в цю складну ситуацію потрапив, та надати людині знання та інструменти для вирішення цих складнощів.
    Висновок: для лідера не головне його місце в строю, він не має бути обдарованим керівником. Йому потрібно мати внутрішню силу та мати певні знання. Бути уважним та спостережливим до колективу лідером якого його вважають.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *