Як розпізнати соціально небезпечного підлітка?

Дуже часто у новинах ми чуємо історії про молодих людей, які намагалися завдати шкоди учням або вчителям у школах та університетах. Після жахливих подробиць стає моторошно і постає запитання: як розпізнати таку людину та запобігти небезпеці?

Булінг є великою соціальною проблемою нашого суспільства, проте він є далеко не головною рушійною силою у таких ситуаціях з нанесенням фізичної шкоди в школах та університетах. Неможливо з точністю визначити, хто здатен стати причиною трагедії. Але, на мою думку, є кілька «маячків», на які потрібно звернути увагу, щоб розпізнати її.

  1. Синдром бога

Найчастіше підлітки, які вирішують «помститися людству та світу», вважають, що мають право завдавати шкоди іншим людям, тобто вважають себе вище за інших. Тому якщо хтось зневажає людей та виказує думки про те, що усі люди погані, нерозумні або неприємні, крім нього/неї, на це слід звернути увагу.

2. Неспроможність відчувати емпатію

Молоді люди, які не відчувають співчуття та які не можуть або не хочуть ставити себе на місце інших, спроможні підняти руку на людину або тварину, порушити моральні та етичні норми, тому це також натякає на можливу небезпеку.

3. Захоплення зброєю

Якщо підліток захоплюється зброєю, потрібно в першу чергу дізнатися навіщо. Оскільки є люди, які цікавляться цією темою з причини любові до колекціонування, історії чи комп’ютерних ігор. Та якщо це захоплення об’єднується з ненавистю до людства, слід бути дуже пильними з такою людиною.

4. Радикальні ідеї

На тлі усіх попередніх пунктів, у підлітка з’являється цікавість до радикальних ідей, які збігаються з його світобаченням, оскільки вони приваблюють своєю жорстокістю та порушенням моральних норм.

Отож якщо у вашому оточенні є людина, яка наділена будь-якими характеристиками із зазначених вище пунктів, то це зовсім не привід вішати на неї ярлик «небезпечно». Краще спробувати поспілкуватися з нею, дізнатись цю особу краще, зрозуміти чи дійсно вона така, як вам здається. Таким чином ви нікого не образите, якщо помилилися, а якщо ні, то зможете довести такому підлітку, що суспільство не таке погане, як йому здається, або навіть будете мати можливість попередити небезпеку.

Проте, варто пам’ятати, що це проблема не однієї людини, а суспільства в цілому. Тому найважливіше прислуховуватись до людей навколо, намагатися допомогти та підтримати людину, яка потребує цього, навіть якщо це не ваша подруга/друг. Будьте добріші один до одного.

Шутова О.К.

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *