Характеристики лідерства

Лідерством можна назвати здатність впливати на поведінку інших. Це також визначається як здатність впливати на групу для досягнення мети. Лідери повинні розвивати бачення майбутнього і мотивувати членів організації прагнути до реалізації цього бачення.

Характеристики лідерства:

  1. Завзятість. По-перше, лідери надзвичайно наполегливі люди. У них є абсолютна впевненість і віра в себе, і на них не впливають будь-які перешкоди.
  2. Знати свої сильні та слабкі сторони. Лідери, як правило, володіють великим его, але це не заважає їм добре розуміти свої сильні та слабкі сторони. Вони схильні дивитися на загальну картину, але прекрасно розуміють, що ніхто не може бути експертом у всіх питаннях.
  3. Чесність. Всі хороші лідери чесні. З точки зору керівництва, бути чесним абсолютно необхідно. Лідери несуть тягар відповідальності за результати своєї команди, тому для них надзвичайно важливо завжди точно говорити, чого вони очікують від когось, і те ж саме відбувається при наданні зворотного зв’язку або аналізі результатів. Вони дуже доступні та відкриті для проблем своїх співробітників і завжди намагатимуться допомогти та знайти рішення, незалежно від того, наскільки маленькою або незначною в більшому масштабі може здатися проблема, оскільки вони вважають, що продуктивність кожного співробітника життєво важлива.
  4. Адаптивність. Справжній лідер здатний адаптуватися до будь-яких мінливих обставин. Вони дивляться на кожне нове завдання і проблему як на потенційну можливість стати краще, вирішивши проблему краще, ніж будь-хто інший.
  5. Розвиток інших. Прагнення завжди вдосконалюватися спонукають лідерів розвивати інших членів команди. Вони завжди розвиваються самі, і хочуть, щоб люди навколо них теж займалися вдосконаленням своїх знань та вмінь. Особисте зростання їх співробітників означає, що у них будуть лідери у всіх сферах роботи, які потім будуть розвивати інших лідерів.

Узагальнюючи можна сказати, що наполегливість, віра в себе, постійний розвиток, здатність пристосовуватися, турбота про інших, цілісний і стратегічний підхід до розв’язання проблем і натхнення для просування всіх – це відмінні риси справжнього лідера, людини, яка постійно намагається поліпшити всіх і все навколо себе.

Гавриленко Микита.

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *