Чи правда живе спілкування краще?

Тимофій Постол.

Навіть двадцять років тому було складно уявити, що людство буде міркувати над таким питанням. Тоді всі добре розуміли, що кращого спілкування окрім живого, не існує. Безумовно, значна частка діяльності людства перейшла в інтернет, але це не звільняє людей від спілкування в живу. Тож давайте розбиратися як краще насправді.

Розглянемо декілька аргументів живого та віртуального спілкування і побачимо, що краще. І почнемо із живого. У людини є потреба в спілкуванні, тому що це допомагає їй дізнатися про досвід інших людей, їх світосприйняття. Що вони відчувають, які у них мрії.

Якщо людина поряд ми можемо переймати її жести, настрій, відчувати співрозмовника, чого не можливо зробити перебуваючи на відстані. Ми можемо швидко відреагувати, вставити якесь доповнення, кивнути, взяти за руку та ін.

Спілкування онлайн має, на мою думку, дві переваги – це час та відстань. Ми можемо розмовляти на відстані не витрачаючи час на дорогу. Але це дуже обмежене спілкування. Ми не можемо на повну обмінюватися думками, щось опускається тому, що в такому форматі складно це розповісти. Онлайн спілкування  робить поведінку людини більш млявою, невибагливою та не пристосованою до соціуму.  

А тепер про недоліки.  За рахунок віртуального спілкування люди вирішують проблеми, домовляються, знайомляться, але такого спілкування як у нас називається “поговорити по душах” не буде. Онлайн спілкування це не тільки відео-зв’язок, але й месенджери. Вони не вимагають розмовляти повними реченнями, будувати повноцінний діалог. Можна відповідати короткими фразами, окремими словами. У цьому сенс месенджерів, але такий стиль розмови переходить у реальний світ і це є проблемою. Мова спотворюється, мислення змінюється не на краще, тому що важко розділювати онлайн та офлайн розмови. За хвилину ти можеш написати повідомлення та відповісти усно. Мозок не встигає переорієнтуватися і вибирає простіше та легше.

Насправді аргументів більше. Можна наводити різні наукові дослідження, висновки власників різних онлайн платформ для спілкування. На мою думку потрібно відокремлювати види спілкування. І для себе вирішити, як краще для мене особисто. Тут потрібно дивитися на те, який результат я хочу отримати діючи так чи інакше. Повернутися в ті часи коли не було вибору онлайн чи офлайн. Ми все одно будемо спілкуватися. І подивившись на ці аргументи для мене очевидно, що краще живе спілкування, бо воно розвиває нас як особистість і це дає відчуття того, що ми не одні. Це допомагає рухатися та проводити своє життя з користю. Але повторюся, кожен вирішує самостійно і погоджується з наслідками того ч іншого спілкування.

Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія).

Проєкт фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *