Людина — істота соціальна

Анастасія Омельяненко.

Цифрова ера — це той час, коли розвиток сучасних інформаційних технологій стрімко зростає в гору. Завдяки гаджетам і соцмережам коло спілкування кожної людини на сьогоднішній день виріс в рази. Контактів у нас все більше, а витрат на спілкування все менше. Таким чином можна взагалі мати тільки віртуальних друзів. Однак ми продовжуємо спілкуватися наживо, їздити на конференції і ходити на зустрічі. Чому? Бо соціальна взаємодія — це основна потреба кожної особистості.

Я твердо переконана, що потреба у спілкуванні притаманна всьому суспільству: комусь потрібно більше, а комусь менше, але всім нам необхідно встановлювати контакт між собою. Моя позиція ґрунтується на тому, що саме цей вид комунікації наповнює наше життя, робить його барвистим і багатогранним. Спілкування в режимі реального часу – єдиний спосіб побудувати стосунки із зовнішнім світом, світом людей, що дає нам шанс відчути себе дійсно потрібним. Завдяки цьому ми можемо навчитися взаємодіяти один з одним, виражати свої почуття та емоції. В цьому і полягає цінність живого спілкування.

Важко не погодитися з тим, що вебінари, онлайн-трансляції різноманітних заходів, записи концертів, месенджери, зум-конференції, та інші цифрові інструменти дають нам можливість бути тут і зараз, спілкуватися там, де нам зручно, в будь-який момент часу не відкладаючи всі свої важливі справи на потім. Ми можемо робити запити і отримувати на них відповіді, обмінюватися інформацією або ділитися подіями. Але ніщо не зможе замінити живого спілкування face-to-face з людиною.

Довести істинність своєї позиції можу тим, що живі зустрічі дають змогу краще дізнатися та проаналізувати людину, помітити її мінливі інтонації, зацікавленість під час розмови та відчути особливу енергетику. Тому, часто, у соціальних мережах ми можемо втратити відчуття унікальності і тим самим стати заручником власних комплексів.

На основі наведених міркувань можу зробити висновок, що в цифрову еру живе спілкування зовсім не обезцінюється, а навпаки, буде існувати ще довгий час. Зоровий контакт, міміка, жести, фізична присутність — це саме те, через що люди домовляються про зустрічі на сьогодення. Бо людина — істота соціальна, базовими потребами якої є соціальна взаємодія.

Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія).

Проєкт фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *