Емоційне вигорання і як його попередити

Тетяна Децюк.

Чи помічали Ви за собою, що прокидаючись в понеділок, відчуваєте себе стомленими і спустошеними? Чи буває так, що вночі Ви прокидаєтеся від нав’язливих думок про роботу/свої обов’язки/дедлайн проєкту? Чи відчуваєте потребу пити каву/палити цигарки/вейп/вживати алкоголь нині частіше, ніж було раніше? Чи відчуваєте, що перестали отримувати насолоду від виконуваної роботи? Чи почалися у вас часті застуди або загострення хронічних хвороб, про які Ви довгий час навіть не згадували?

Якщо хоч щось із переліченого Ви відчуваєте, тоді дана публікація саме для Вас!

Емоційне вигорання – складний психофізіологічний феномен, що зумовлений тривалим емоційним навантаженням через інтенсивне спілкування з іншими людьми. Грипи ризику: вчителі, соціальні працівники, лікарі, та ті, хто працюють у сфері людина-людина. Як правило найпершими вигорають “фанати” своєї справи, вони з подвійним завзяттям хапаються за роботу і занадто багато часу здатні проводити за улюбленою справою. Вигорання розпочинається непомітно, але наслідки треба буде долати довгий час. Адже крайня точка емоційногот вигорання – це коли людина більше не може займатися своєю діяльністю, вона вимушена звільнитися із роботи і шукати себе зовсім в іншій сфері… 

Тож, краще не доводити ситуацію до межі, а ліпше вчасно проводити профілактику.

Пропоную наступні рекомендації для відновлення власної енергії, фізичних сил і врегулювання емоційного стану:

1. Дотримуйтеся робочого графіку. Ніякої роботи додому! Вихідні і обідня перерва – це святе. Візьміть звичку у неробочий час не згадувати про роботу. Те про що ми думаємо, те з нами і відбувається. Не треба збільшувати свій робочий день))))

2. Правило ПДТ: природа, діти, тварини. Це найбільш позитивно заряджені об’єкти. Якщо Ви втомилися прогуляйтеся милуючись природою, пограйте з дітками або приділіть увагу домашнім улюбленцям

3. Слідкуйте за диханням. Якщо відчуваєте, що закіпає емоція, сконцентруйтеся на диханні. Дихайте і рахуйте секунди вдоху, видоху. 

4. Тілесні радощі: ванна, масаж, спорт, танці… Будь що, що буде приносити задоволення вашому тілу

5. Повноцінний сон та збалансоване харчування. 

6. Хоббі. Знайдіть собі заняття, що буде приносити радість та задоволення, а головне переключати із основного виду діяльності на роботі. Якщо ваша робота пов’язана зі спілкуванням, тоді чудовим хобі буде хенд мейд, рибалка, кулінарія, будь що не пов’язане зі спілкуванням)))

7. Кольоротерапія. Якщо поганий настрій або відчуваєте втому, вдягніть щось яскраве. Кожен колір має значення, зазирніть в інтернет і підберіть підходящу палітру)))

Це далеко не повний перелік можливих варіантів, проте це початок шляху до себе. І головне не забувайте любити себе і піклуватися, бо насправді Ви піклуєтеся про цінного фахівця/чиню своєї установи чи організації!

Бережіть себе!

Публікацію створено в рамках проєкту “Я медіа”. Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія). Фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *