Що таке безпечний простір?

Згідно з Оксфордським словником, безпечний простір визначається як місце або середовище, в якому людина або категорія людей можуть бути впевнені, що вони не будуть піддані дискримінації, критиці, переслідуванню або будь-якому іншому емоційному чи фізичному ушкодження.

Безпечний простір часто знаходиться в місці, де ви відчуваєте себе найбільш розслаблено і найбільше бажаєте вільно висловлюватися. Однак кваліфікаційний критерій безпечного простору є плинним – цей простір не завжди має приймати форму фізичного простору. Щоб простір був безпечним, людина повинна усвідомлювати, що вона/вона впевнена в безпеці. Тим не менш, безпечний простір для когось може не представляти такий же рівень безпеки для іншого.

Потреба в безпечних приміщеннях. Робота з пропаганди психічного здоров’я іноді є палицею з двома кінцями. Зусилля заохочувати людей, які мають життєвий досвід щодо свого психічного здоров’я, і тих, у кого були думки про самогубство, поділитися своїми особистими історіями заслуговують похвали.

Однак важливо нагадувати собі, що людська природа має (майже) негайне судження, коли ми стаємо свідками чогось, що суперечить нашим особистим поглядам. Таким чином, нерідко дехто коментує негативно або баналізує особисті історії тих, хто зіткнувся з особистою боротьбою. Це само по собі створює багато проблем, оскільки тому, хто ділиться історією, потрібно не тільки набратися сміливості, щоб поділитися своєю вразливою стороною, але й зіткнеться з сильним відчуттям невизначеності щодо того, як інші судитимуть їх за те, що вони роблять або говорять.

Якщо вам цікаво, що це за відчуття, спробуйте подумати про випадки, коли ви вагалися з відповіддю на запитання, яке поставив класу ваш учитель, або коли керівник проекту запитував ідеї під час обговорення.

Як дізнатися, до кого я можу звернутися?

Страх перед осудом іноді закриває розмови ще до того, як вони почнуться, що завдає шкоди кожному, хто може страждати мовчки і не знає, до кого звернутися.

Правда полягає в тому, що ми ніколи не будемо впевнені, хто буде опорою, коли ми її найбільше потребуємо. Для деяких той, кому ми найбільше довіряємо, може бути не найкращим джерелом підтримки, на яке ми сподівалися. У таких випадках ми повинні постійно нагадувати собі про те, щоб залишатися надією на те, щоб знайти ту фігуру, яка підтримує нас найбільш комфортно, незалежно від того, скільки часу це може зайняти.

Як ми створюємо безпечний простір?

Ми не створюємо безпечний простір для когось. Натомість ми створюємо безпечний простір з кимось.

Будь-кому може бути важко співчувати. Ми б відчували, що постійно живемо в шкірі когось іншого, а не правдиві чи відкриті у своїх власних емоціях і думках. Однак усвідомлення цього дозволяє нам усвідомити відчуття того, що постійне пильність може бути надзвичайно виснажливим та емоційно обтяжливим. Для них посилення цих почуттів було б через нібито відсутність можливості озвучити свою боротьбу, оскільки вони бояться можливих наслідків обміну.

Отже, що ми можемо зробити, щоб допомогти комусь почуватися достатньо комфортно, щоб відкритися? Просто будьте з ними і дозвольте відчути вашу присутність. Дозвольте їм говорити про все, що їм подобається, без засуджень і навіть тоді, коли це незручно. Ваша здатність утримувати місце, щоб вони могли поділитися тим, що їх турбує, сама по собі може бути терапевтичною. Часто важливо не те, що ви говорите. Сила слухового вуха часто не помічається.

Коли ми починаємо усвідомлювати важливість створення безпечних просторів, ми дозволяємо вести важливі розмови.

Халіман Оксана

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *