Сучасний лідер: який він?

   Молодь – наше майбутнє, наша надія на краще. Кожного дня ми бачимо, що молоде покоління крокує правильним шляхом, має великі плани. Серед молоді повинен бути той, хто йде попереду, веде за собою інших. Така людина – лідер. Який він?

   Не кожній людині дано бути лідером. Багато хто впевнений, що бути попереду всіх – це дуже престижно, але насправді погано усвідомлюють, яким повинен бути справжній лідер, якими якостями він повинен володіти, щоб люди прагнули за ним іти й хотіли б на нього рівнятися.

Я вважаю, що справжньому лідеру притаманні такі якості:

а) чітке усвідомлення власної мети;

б) уміння прислухатися до своєї інтуїції;

в) адекватна самооцінка;

г) моральна готовність до ризику;

д) мотиваційна активність і адекватна ініціативність;

е) уміння зібрати людей у команду;

є) активна життєва позиція;

ж) уміння швидко орієнтуватися в будь-який ситуації;

з) чесність і надійність.

   Отже, справжній лідер добре знає й реально усвідомлює, куди й навіщо він іде. Ним неможливо маніпулювати, його не можна збити з наміченого шляху. Він  упевнений у своїх силах, спокійний, розсудливий. Усі ці якості допомагають йому правильно вести себе в тих чи інших критичних випадках.

Адекватна самовпевненість значно розширює межі можливості лідера, в результаті чого він може придбати новий позитивний життєвий досвід. Він готовий ризикувати не тільки в бізнесі, власній справі, але й у своєму повсякденному житті.

Справжній лідер ніколи не чекає, поки хтось інший зможе викликати в ньому бажання працювати. Він розуміє, що вся відповідальність лежить виключно на ньому. Активна життєва позиція допомагає йому правильно й адекватно орієнтуватися у будь-якій ситуації.

   Така сильна особистість притягує до себе людей своїми ідеями або думками, а також силою своєї здатності переконувати. Так збирається певна група однодумців, яка стає згуртованою командою.

Лідер уміє грамотно й адекватно розподіляти обов’язки між учасниками команди, а також у потрібний момент надихає людей на виконання конкретно поставлених завдань. Він майже завжди знаходиться в центрі подій, де взаємодіють різні сили.

Лідер повинен відчувати потенційних розвиток подій і при цьому вміти миттєво орієнтуватися в ній, щоб ухвалене ним рішення було правильне. Ця людина завжди готова прийти на допомогу й підтримати своїх послідовників у важку хвилину.

   Поганий той лідер, який не помічає проблем своїх однодумців і не вважає за можливе підтримати їх у важкій ситуації, особливо коли він може це зробити. Лідер повинен уміти дякувати й вчасно заохочувати членів своєї команди. Це йому допоможе успішно виконувати конкретні функції з організації процесу управління.

   На жаль у житті дуже рідко можна зустріти таких людей. Деякі починають як справжні лідери, але випробування так і не проходять, тому що слабкі за характером.

   На запитання, хто ж є лідером України, майже всі студенти вкажуть на чинного Президента України Володимира Зеленського. Аргементуючи свою позицію тим, що він сам досягнув того, що зараз має, перспективний політик, розуміє молодь.

   Люди середнього та старшого віку, відповідаючи на питання про те, хто такий лідер, здебільшого акцентують увагу на понятті “ відповідальність”. Це людина, яка передовсім діє, а не лише говорить.

   Отже, відповідальність, порядність і довіра до людини – це головні риси лідерських якостей особистості. Лідер повинен пам’ятати слова Маргарет Тетчер: “ Не ідіть за натовпом. Зробіть так, щоб натовп ішов за вами ”.

Борщ Кирило

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *