Сміттєва криза: майбутнє чи реальність?

Анастасія Панічкіна.

Уявіть простір у 53 мільйонів кубометрів. Великий, дуже величезний. У цьому просторі може бути розміщено багато чого: новий садок чи школа, завод чи певне підприємство, що забезпечить новими робочими місцями населення, лікарня, парк тощо. Це позитивний варіант розвитку подій. Проте може бути інша ситуація. У цей простір поміщається просто купа сміття. На жаль, останній варіант є реаліями нашої країни. За 2019 рік утворилось майже 53 млн кубометрів побутових відходів, а за рік українці викидають 12 млн тон сміття! Яким є шлях вирішення проблеми сміття? Відповідь є однозначною – сортувати! Це означає розподіляти сміття на певні групи – пластик, папір, скло, органіка, метал. Пам’ятай, щоб змінити світ, потрібно почати з себе. Почніть сортувати сміття та зробіть власний внесок у покращення екологічної ситуації.  

Я впевнена, що на даний момент у вас вже виникло питання – а що потім роблять з відсортованим сміттям? Його переробляють різними способами. Більшість відходів вирушає на вторинне виробництво, де з них створюється інша готова продукція, яку ми з вами потім використовуємо. Наприклад, весь синтепон у світі створений із перероблених прозорих пляшок від напоїв. А з переробленого скла роблять скловату – універсальний утеплювач і звукоізолятор.

Інший спосіб переробки сміття – це отримання енергії з відходів. Для цього розроблено чимало методів, завдяки яким створюються теплова та електрична енергії. В світі існують спеціальні заводи, які із переробленого сміття отримують енергію. Наприклад, найбільш відомий такий завод розташован у самому центрі австрійської столиці (у м. Вена) – сміттєспалювальний завод Шпіттелау (Spittelau incinerator). Сміття проходить декілька стадій переробки, у результаті чого завод забезпечує теплом та електроенергією центр Відня.

У одній країні на вільному місці будують лікарню, а в іншій просто розміщують тони сміття. А в яких умовах хочеш жити Ти?

Публікацію створено в рамках проєкту “Я медіа”. Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія). Фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *