Критичне мислення, значення для лідера та як його розвивати

Діана Гроза.

Критичне мислення – це наукове мислення, суть якого полягає в ухваленні ретельно обміркованих та незалежних рішень. Головним чином йому притаманні такі властивості, як усвідомленість та самовдосконалення. Критичне мислення базується на законах логіки та на розумінні психологічних процесів, які протікають у нашій свідомості. Критичним мислителям властиве скептичне ставлення до всього. Мислити критично означає вільно використовувати розумові стратегії та операції високого рівня для формулювання обґрунтованих висновків і оцінок, прийняття рішень.

Іншими словами, критичне мислення — це система суджень, яка дозволяє аналізувати інформацію таким чином, щоб на її підставі ухвалювати раціональні рішення. Глобально — це  здатність відрізняти брехню від істини, що надзвичайно важливо в так звану епоху постправди, в яку ми зараз живемо.

Навички критичного мислення дають змогу не розгубитися у перенасиченому інформацією середовищі й не піддаватися маніпуляціям.

Люди, які мають навички критичного мислення:

  • чесні самі з собою;
  • ставлять запитання;
  • розглядають проблему з різних точок зору;
  • базують свої судження на доказах;
  • шукають зв’язок між предметами;
  • можуть відокремити конструктив від популізму;
  • готові до постійного процесу саморозвитку;
  • ними практично неможливо маніпулювати.

Розвиток критичного мислення є важливим, бо у світі, де має місце інформаційна війна та фейкові новини, важливо вміти розпізнавати інформацію, аналізувати джерела і мотиви, приймати зважені рішення.

Як розвинути критичне мислення? Психолог Даніель Канеман виділяє у людській психіці дві системи.

Cистема 1 — це швидкий спосіб мислення, вона дозволяє швидко приймати рішення.

Система 2 — це аналітична робота, яка вимагає часу та зусиль. Вони обидві потрібні, але важливо залучати кожну у відповідний час.

Три інструменти вам точно знадобляться для розвитку критичного мислення.

1. Лупа — це презумпція хибності. Усе почуте, прочитане чи навіть побачене варто піддавати сумніву.

2. Дзеркало знадобиться, щоб пам’ятати, що ми бачимо світ через власне відображення. Вивчайте когнітивні викривлення і не давайте їм заманити вас у пастку.

3. Ваги потрібні, щоб ставати на бік опонента. Цей метод добре використовувати у командній роботі, зокрема у компаніях. Щоб потренуватися, сформуйте дві команди з протилежними точками зору на певне питання і влаштуйте дебати, де треба відстояти не власну позицію, а довести правильність точки зору опонента.

Також критичне мислення має велике значення для лідера, адже воно є важливим у переговорах та допомагає аргументувати свою точку зору.

Де саме застосовується критичне мислення? Воно точно конче потрібне при обробці інформації, комунікації, прийнятті рішень, розв’язанні проблем, генеруванні нових ідей.

Тобто, як ми бачимо, майже всі сфери розумової діяльності людини вимагають високого рівня критичного мислення, що дозволяє досягати вищих результатів при виконанні конкретних задач.

Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія).

Проєкт фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *