Вони пішли різними шляхами

Костянтин Андрієвський.

Нажаль, однією з найбільших наших проблем є наш північно-східний сусід. Як вирішити цю проблему не відомо, але потрібно знати, як вона виникла. Тож, історичний екскурс.

У 1991-му році Радянський Союз розвалився і на політичній арені з’явилося більше десятка нових країн. Тоді Україна та Росія мали багато спільного, але вони пішли різними шляхами. Що було в Росії? До влади прийшов Єльцин — ліберальний президент з сучасними поглядами, але в парламенті більшість залишилась за комуністами. Комуністи перешкоджали демократизації Росії і всіляко заважали Єльцину з реформами. Але він не хотів домовлятись. В 1993-му році президент ухвалив конституцію в обхід парламенту, що було не законним. Парламент оголосив йому імпічмент, що було законним. Склалося двоєвладдя, але Єльцин не пішов на поступки. Скориставшись підтримкою серед народу та армії він вивів людей на вулиці і ледь не призвів до громадянської війни, апогеєм тих подій став розстріл будівлі парламенту з танків. Парламент ліквідували, замінивши новим зі значно меншими повноваженнями. За новою конституцією президент отримав майже нічим необмежену владу, завдяки чому він і провів реформи, вивівши Росію з економічної кризи. Але потім прийшов Путін, і ця конституція дуже допомогла йому захопити владу. Росія стала авторитарною країною з імперськими амбіціями та десятилітньою стогнацією.

А як було в Україні? В нас дійшли компромісу, хоча це і відклало реформи на десятиліття. Але зараз Україна є демократичною і доволі просунутою країною, чия економіка щороку зростає (в цьому році ВВП є найбільшим за всю історію — 197 млрд. дол.).

 Висновок очевидний: одноосібна влада не є хорошим інструментом для досягнення своїх цілей, треба вміти домовлятись.

Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія).

Проєкт фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *