Формування особистості через призму конфліктів

Анастасія Стеченко.

Формування та розвиток особистості відбувається протягом усього життя. На це впливають як зовнішні так і внутрішні фактори. У певному сенсі ми самі себе виховуємо в усвідомленому віці, проте до цього час на нас впливають батьки.

Родину, як і весь соціум з яким доводиться взаємодіяти, увесь життєвий шлях, відносимо до зовнішніх факторів. Перші спроби закладання фундаменту особистості відбуваються в дитинстві. Ми копіюємо поведінку батьків, переймаємо їх ставлення до довкілля та один до одного. Тож доволі багато залежить від методів виховання. Хоч їх існує стільки, скільки й людей (у кожного, звісно, індивідуальний підхід) вони можуть принести як шкоду, так і користь. Завжди ці протилежні поняття поєднуються і формують нас. Як часто вас сварили за дрібниці, ставили в куток чи, навіть, підіймали руку? А що ви відчуваєте зараз? Які емоції викликають думки про батьків та дитинство? Через конфлікти, пов’язані з навчанням, зовнішнім виглядом та улюбленим «а що ж скажуть люди?», проявляються і приємні спогади: дозволили залишити кошеня з вулиці, спільний похід в зоопарк та довгоочікуваний велосипед. Кожна дія, фраза сприймається дуже гостро, тож важливо сформувати довіру та спокій серед членів родини, що, на жаль, виходить не у всіх. Цікаво ж чому?

Внутрішній світ людини – умовний будиночок, де завжди затишно та приємно. Місце, в якому проблеми здаються неважливими та непотрібними. Хоча саме тут може знаходитися більшість конфліктів: невідповідність власних бажань з нав’язаним ідеалом, різниця між прагненнями та можливостями, умови жорсткого світу. Постійно доводиться стримувати імпульсивні пориви, в чомусь обмежувати себе. Проте саме це й формує особистість: вміння контролювати себе, раціональне мислення та дотримання балансу між емоціями та розумом. Звісно, багато залежить від темпераменту та характеру. Не на всі речі ми в змозі впливати, одне виходить краще, інше – гірше. Завдяки цьому кожен з нас є індивідуальністю.

Формування особистості доволі складний процес, фінал якого передбачити неможливо. Важливо усвідомити, що оточення чи спадковість не змінити, але можливо змінити себе. Саме від вас залежить теперішнє та майбутнє. Ви в змозі виховати себе та психологічно здорове наступне покоління.

#ЯМедіа

#IamMedia

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *