Євроінтеграція – цивілізаційний вибір України

Вікторія Масан

Наразі в Україні одночасно відбувається велика кількість взаємопов’язаних процесів, які визначають наше майбутнє та майбутнє країни.

Розвиток громадянського суспільства для України є дуже важливим фактором. Громадська організація – це добровільне об’єднання фізичних або юридичних осіб для здійснення та захисту прав і свобод, а також задоволення суспільних інтересів.

Європейська рада ухвалила рішення про надання Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі 23 червня 2022 року. Це історичне рішення відкриває перед Україною широкі можливості та водночас покладає на українську владу додаткові зобов’язання щодо виконання вимог з адаптації законодавства України до права Європейського Союзу та здійснення докорінних політичних, соціально-економічних, правових та інституційних реформ.

Під час періоду здобуття статусу кандидата на членство в ЄС численні організації громадянського суспільства надавали важливу підтримку уряду. Організації громадянського суспільства допомагають державним органам у розробці проєктів законів, реалізації зусиль із цифровізації, проведенні досліджень й адвокації політики як в Україні, так і в ЄС.

Визнаючи ключову роль українських громадських організацій у відновленні України та просуванні її процесу євроінтеграції, ЄС надає підтримку міжгалузевому проєкту, розробленому об’єднанням українських аналітичних центрів, щоб допомогти Парламенту та Уряду вирішити поточні виклики у низці сфер державної політики, зокрема, у регіональному управлінні, виборах, підтримці внутрішньо переміщених осіб, аналізі відповідності українського законодавства до законодавства ЄС, економічній політиці, державних закупівлях, боротьбі з корупцією, судовій реформі та реформі прокуратури, комунікації щодо політики європейської інтеграції.

Євроінтеграція – цивілізаційний вибір України. Для України європейська інтеграція – це шлях модернізації економіки, технологічного прориву, залучення іноземних інвестицій і новітніх технологій, створення нових робочих місць, підвищення конкурентоспроможності, вихід на світові ринки.

Створення надійних механізмів політичної стабільності, демократії та безпеки пов’язані зі політичними перевагами інтеграції України у ЄС. Зближення з ЄС, як на рівні законів, так і на рівні правил та звичаїв, що існують у суспільстві є гарантією, а виконання його вимог – інструментом розбудови демократичних інституцій в Україні. Метою інтеграції є вступ України до ЄС.

Вступ України до ЄС підтримує переважна більшість українців, євроінтеграційний процес є відображенням волі українського народу та пріоритетом української влади. Громадянське суспільство надійний та важливий партнер Уряду на шляху європейської інтеграції.

На мою думку, громадські організації відіграють важливу роль у євроінтеграційних процесах, зокрема, підвищують обізнаність та активність суспільства, забезпечують контроль за процесами, які відбуваються в країні, що в свою чергу стає визначальним фактором для розвитку країни, її зближення із спільнотою європейських країн та фундаментом для успішних і сталих змін.

Активність є складовою Школи адвокації для громадських лідерів в Україні та Сакартвело, що проводиться ГО «Вектор прав людини» (Україна) у партнерстві з ГО «Світ толерантності» (Сакартвело) в межах проєкту «Роль правозахисників)-ць) у євроінтеграції України та Сакартвело» за підтримки HumanRightsHouseFoundation та фінансується Європейським Союзом

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *