Час відходити від стандартів гендерного протистояння

Вікторія Швець.

Резолюція Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” наголошує на важливості жінки та її ролі у розбудові миру. Насамперед, цей документ є одним із важливих складових у побудові системи національної безпеки. Для того, аби запобігати конфліктам, держави все частіше намагаються залучати жінок до прийняття рішень та їх активної участі в процесах розбудови своїх країн.

28 жовтня 2020 року Уряд України прийняв рішення про затвердження Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 „Жінки, мир, безпекаˮ на період до 2025 року.

Документом визначено 5 стратегічних цілей:

1. Жінки і чоловіки беруть рівноправну участь у прийнятті рішень щодо запобігання конфліктам, розв’язання конфліктів, постконфліктного відновлення на всіх рівнях та в усіх сферах, зокрема в секторі безпеки і оборони.

2. Створено гендерно-чутливу систему ідентифікації безпекових викликів, запобігання цим викликам, реагування на них.

3. Процес постконфліктного відновлення, розбудови та впровадження системи перехідного правосуддя відбувається за принципами забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

4. Держава забезпечує захист від насильства за ознакою статі, сексуального насильства (в умовах збройного конфлікту та в мирний час).

5. Виконавці Національного плану мають розвинену інституційну спроможність ефективно впроваджувати порядок денний „Жінки, мир, безпекаˮ відповідно до міжнародних стандартів. 

Тож, загалом можна сказати про те, що голос жінки почутий, і він є важливий у суспільстві. Тож, не варто зневажати правами кожного з нас. Адже всі ми маємо можливість створити безпечний простір навколо себе. Я вважаю, що ми, жінки, маємо повне право висловлювати свою думку, впливати на рішення та бути почутими. Час відходити від стандартів гендерного протистояння та налаштовуватися на хвилю змін та рівності.

Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія).

Проєкт фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *