Хобі-терапія або як допомогти собі без психотерапевта. Частина ІІІ

Блог Ольги Тимченко / Блоги.

Як «правильно» обирати захоплення? Звичайно ж це відбувається найчастіше спонтанно… Побачили, відчули, сподобалось, відгукнулось і захопились. Але все ж таки зауважу, що на вибір захоплення впливає характер .

Взаємозв’язок характеру людини і її хобі.

   Взаємозв’язок захоплення людини і її характеру очевидний, адже кожному з нас більш прийнятними є ті заняття, які властиві нашій природі. Так активна, рухлива людина, якій подобається динамічна діяльність, групова взаємодія і комунікація, найімовірніше обере активний відпочинок або навіть екстремальне хобі. Людина спокійна, схильна до самоорганізації і планування швидше за все зацікавиться колекціонуванням або віддасть перевагу інтелектуальним іграм, замість прогулянок парками і спортивних тренувань.

   Рукоділля як вид діяльності,  відпочинку і самореалізації обирають натури творчі і  ті, кому подобається бачити  і відчувати результат своєї діяльності, творчого процесу.

   З іншого боку, характер людини формується і змінюється під впливом її хобі. При цьому багато людей свідомо обирають собі таке заняття, яке зможе виправити їх слабкі сторони і допомогти реалізувати неповторні здібності і потенціал.

   Головними умовами стійкості та систематичності хобі є відчуття задоволення та емоційного піднесення. Тому хобі досить часто стають любительськими захопленнями на все життя і не змінюються.

Хобі-група як специфічне соціальне утворення

Велика перевага хобі-терапії полягає в тому, що люди з обмеженими можливостями, самотні та взагалі будь-хто можуть об’єднуватись в так звані хобі-групи, групи за інтересами  і активно спілкуватись, взаємодіяти, взаємозбагачуватись. Це така собі групова психотерапія, де кожен учасник може отримати те, що йому потрібно (позитивні емоції, знання, задоволення, комунікацію, соціалізацію, підтримку) і, звичайно ж, віддати (досвід, вдячність).

   Унікальністю хобі-груп є створення свого неповторного світу, психоемоційного мікроклімату, який у процесі задоволення спільних інтересів протягом тривалого часу набуває специфічних ознак: динаміки групи, характеру спілкування, оригінальності хобі і способів його реалізації/задоволення.

Основним призначенням хобі-груп є спілкування, інтелектуальний, духовний розвиток людини, задоволення особистого інтересу, самоосвіта і творче самовираження.

   Мотивація до створення хобі-груп може бути різною:

– солідаризація навколо якоїсь проблеми для її вирішення (екологія, захист тварин, громадянські права, захист прав етноменшин та ін.);

– відчуття себе членом колективу, належність до соціально-інтегрованої спільноти;

– набуття якісно нових знань та навичок, інформаційний обмін;

– раціональне та різноманітне проведення дозвілля;

– самовираження, аматорство;

– колекціонування, пошук та добір матеріалів;

– удосконалення навколишнього світу;

– отримання задоволення від вільного виявлення своїх здібностей.

Обираючи хобі, ми підсвідомо намагаємося знайти те, що дозволить нам бути собою, виразити себе, задовольнити свої потреби, знайти близьких за духом людей. Часто хобі-заняття допомагають зрозуміти нам, хто ми і як нам жити далі, відкривають цікаві і несподівані сторони життя.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *