Десять ідей для нового хобі. Частина IV

Блог Ольги Тимченко / Блоги.

Наше хобі – це наше все. Хобі – це можливість відпочити, отримати задоволення, поспілкуватися з однодумцями, розширити кругозір, набути досвіду, реалізувати свій творчій потенціал. Іноді хобі переростає в професію і змінює наше життя. Але в будь-якому разі воно наповнює наш життєвий простір несподіваними, яскравими, позитивними враженнями і емоціями. А якщо це ще і незвичайне, екстраординарне захоплення, то яскраве життя вам гарантовано!

  Шукаючи різноманітні цікавинки і ноу- хау у сфері хобі-терапії та хобі-відпочинку на просторах Інтернету, натрапила на дуже оригінальні, як на мене, варіанти хобі і розваг.

1. Каліграфія – мистецтво красивого, досконалого письма

Якщо ви думаєте, що каліграфія – це тільки ієрогліфи, то помиляєтеся. Зводити літерні знаки в ранг мистецтва можна і кирилицею, і арабською в’яззю, і івритом. І це завжди більше, ніж малювання. Каліграфія – це чисте творення для перфекціоністів і любителів оригінального письма.

2. Дудлінг і зентангл – ірраціональний живопис

Це заняття підійде тим, хто починає виводити каракулі, як тільки бере в руки олівець. Дудлінг з англійської так і перекладається – “каракулі” (doodle). Цей ірраціональний стиль малювання допомагає зняти напругу, зосередитись, розвиває пам’ять і креативність, а також вже є самостійною формою сучасного мистецтва. Зентангл – це взагалі поєднання малювання і медитації. Традиційно для малювання зентангла використовуються квадрати 9х9 см. У квадрат поміщається який-небудь малюнок, або він довільним чином ділиться на сегменти, які, в свою чергу, заповнюються різними однотипними елементами (крапочками, кружечками, ромбиками, на що вистачить фантазії).

3. Марблінг – малювання на воді

Ви коли-небудь вишукували в небі химерні фігури з хмар? Тоді це хобі для вас! Нерозчинними фарбами створюється візерунок на водній гладі, а потім переноситься на папір, тканину або будь-яку поверхню. Виходить дуже незвично і красиво, а процес по-справжньому зачаровує, дозволяє відволіктися від нагальних проблем.

4. Мехенді – розпис хною по тілу

Стародавня східна традиція, яка в XXI столітті знову на хвилі популярності. З’являється все більше художників, що розвиваються в стилі мехенді, і якщо ви теж шукаєте нові форми, то обов’язково спробуйте помалювати хною по тілу. Інший варіант захоплення мехенді – фотографування в створених на його основі образах, в тому числі в ню-стилістиці.

5. Ізографіка – вишивка по картону

У нас це заняття також називають нитяною графікою, а в англомовних країнах – embroidery on paper ( «вишивка на папері»). Все, що потрібно, щоб творити в цьому напрямку, – щільний папір і нитки. Дуже добре підходить для спільної творчості з дітьми. Можна зробити прекрасну, неповторну роботу; поекспериментувати з кольором картону і ниток.

6. Розпис пряників

Хобі для тих, хто любить готувати і малювати. Це можна робити одночасно, якщо зайнятися розписом пряників айсінгом (спеціальною цукровою глазур’ю). Якщо по-справжньому захопитися і набити руку, цим можна навіть заробляти.

7. Кастомайзинг – від джинсів до байків

Кастомайзинг – це перероблення одягу. Кастомайзери перекроюють джинси в спідниці, сорочки – в сукні, а пересічні футболки перетворюють в дизайнерські. Хобі для тих, хто хоче завжди бути на стилі, але не готовий витрачати багато грошей на одяг. І справа не лише в цьому, а в бажанні створювати нові образи і давати друге життя старим речам.
У чоловіків кастомайзинг часто виражається в перетворенні мотоциклів і автомобілів. Кастом-байки – справжні витвори мистецтва, а їх творці зазвичай буквально «хворіють» своїм захопленням.

8. Вирощування метеликів

Красиве і незвичайне хобі для біологів і романтиків. Крім спеціальних знань, вам буде потрібен інсектарій (спеціальне приміщення для розведення комах і метеликів), зволожувач повітря, термометр і інші пристосування, щоб метелики відчували себе добре. Але якщо все вийде, то розведення тропічних метеликів може стати прибутковим підробітком.

9. Буккарвінг – різьблення по книгам

Буккарвінг – це створення об’ємних композицій з багатосторінкових паперових манускриптів. Carving в перекладі з англійської означає «різьблення».  Різьба по книгах популярна в усьому світі, але вимагає терпіння, витримки і акуратності. Це хобі для посидючих людей з художнім мисленням. Крім того, подумайте, чи є у вас книга, з якою можна так «поекспериментувати»?

10. Виживальники – майстерність виживання

Сурвівалістами називають людей, які мають намір вижити в будь-якій надзвичайній ситуації – від природних і техногенних катастроф до епідемії. Відбудеться з ними щось подібне чи ні – неважливо. Важливо бути готовим! Сурвівалісти збирають свою тривожну валізу, влаштовують ігри-тренування і набувають ряд корисних навичок (надавати першу допомогу, розводити вогонь, знезаражувати воду і так далі), а також досвід перебування  в екстремальних умовах.

Тож якщо у східних танцях чи вишиванні хрестиком ви вже  вичерпали себе, можна спробувати дещо нове і несподіване.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *