Чи є плагіат невід’ємною частиною творчості?


Переверза Альбіна.

Я навчаюся на першому курсі юридичного факультету та вивчаю таку навчальну дисципліну як «Основи академічного письма». Цей курс є дуже важливим, оскільки нас вчать як писати наукові роботи без плагіату, бо ми юристи знаємо, що плагіат — це правопорушення, проступок, який вказує на академічну недоброчесність і тягне за собою певні негативні наслідки для плагіатора.

Чи є плагіат частиною творчої або наукової діяльності? На мою думку, ні людина може творити, писати без плагіату і це факт. Погоджуюсь, що важко писати тоді коли ми маємо велику кількість джерел в інтернеті, які можна використати, а також, що стосується студентського життя, то існує безліч людей, які готові за гроші написати курсові та дипломні роботи, з 100% плагіатом. Але є ж такі люди, які не користуються чужою працею. Відома нам Ліна Костенко — це українська поетеса, яка пише вірші й зараз, незважаючи на інтернет та творчість багатьох письменників, її твори несхожі на твори інших.

Можу привести приклади науковців та письменників, яких зараз поміж нас немає: Котляревський, Ейнштейн, Шевченко, Грушевський і багато інших відомих нам постатей, як українських, так і світових, але ніхто з них не був плагіатором. Їх творчість є свідченням того, що можливо творити без копіювання текстів. Ніхто не забороняє надихатися та читати тексти інших. От як Хвильовий написав «Я Романтика» і присвятив творчому доробку Коцюбинського «Цвітові яблунь», бо читаючи цей твір автор надихнувся і написав свій власний взагалі несхожий на цей. Зокрема, Грушевський був не тільки громадським діячем, а й істориком. Він написав «Історію Русів», яка не містить плагіату і копіювань, хоча було безліч праць інших істориків як Костомарова, Бантиша-Каменського, Максимовича.

Тож, кожному потрібно починати з себе. Плагіат, копіювання – це не вихід. Слід не лінуватися, а намагатися додержуватися академічної доброчесності. Вміння творити, самостійно писати ця здатність приходить з часом, якщо потрохи розвивати ці навички, то можна отримати великий успіх і навіть стати всесвітньо відомим.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *