Українське козацтво як культурно-історичний феномен

Лавріненко Дарина.

Мені хотілося б згадати про ту славетну добу, завдяки якій українців величають – легендарним козацьким родом. Як ви вже зрозуміли мова піде про козаків, їх спосіб життя, звички, манери та принципи. Пригадаємо про те, що українське козацтво – це унікальне явище в історії України та світу, якому завдячують, пишаються та переповідають про нього з гордістю за те, що такі відважні воїни були саме в історії нашої країни. Пишаємося й тим що козаки не лише були охоронцями державних кордонів, а й основною силою в боротьбі за волю, справедливість та віру в незалежність державності. Ажде не дарма  14 жовтня в нашій державі відзначають День захисника України. Витоки цього свята варто шукати в славетному козацькому періоді історії нашої держави.

Отож, пропоную на мить зануритися в добу козацтва і переглянути цікаві та вражаючі факти про козаків:

  • Перше про, що мені хотілося б пригадати це про кмітливість та хитрість козаків. Практично завжди їм вдавалося підкрадатися непомітно до ворога та заставати його зненацька, що додавало значних шансів на перемогу.
  • Друге це те, що Запорізьку Січ називають першим демократичним об’єднанням в світі. Якщо згадати про те що всі люди приходили туди через соціальну нерівність, то це й не дивно.
  • Третє те, що вважається в мирний час основною розвагою козаків була пиятика. Але вони й культурно відпочивали, ось наприклад грали на музичних інструментах співали та танцювали. Важливо, що в походах пиячити було дуже суворо заборонено.
  • Четвертим відзначу, що у них на Січі було все дуже строго. Ось наприклад за крадіжку чи вбивство, козак платив своїм життям в дуже страшній формі: наприклад його могли поховати живцем разом з небіжчиком.
  • Подейкують, що серед козаків були особливі хлопці яких називали характерниками, які володіли магічними силами та знаннями, вміли пророкувати майбутнє.
  • Що стосовно характерної зачіски та вусів українських лицарів, то кажуть, що козаки успадкували їх від язичницьких предків.
  • Розповідають, що на Хортиці досі росте величезний дуб, оспіваний у козацьких піснях і легендах.  Кажуть, що цьому дереву уже 700 років.
  • Щодо походження слова «козак» також існує багато теорій. Деякі польські дослідники вважали, що воно пішло від ім’я відомого ватажка, котрого звали Козак і котрий майстерно боровся з татарами.

Отже, Запорозька Січ з самого початку була цікавим зразком демократичного державного утворення. Що ще раз підкреслює легендарність нашого народу. Ось такими були козаки, сподіваюсь що ця інформація була корисна і водночас захоплююча.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *