Методики проти нав’язливих думок

Бухоніна Софія (КЮ-192)

В умовах карантину, коли негативні думки починають придушувати волю, диктувати важливі рішення або просто псувати настрій, приходить час відсікти їх.

Діяти слід негайно, тому що нав’язливі думки можуть вкоренитися і породжувати негативні установки, впливати на подальший життєвий сценарій. Крім того, подібні думки не залишають у спокої, не дають розслабитися і просто насолоджуватися життям. Що можна з ними зробити?

Хочу поділитися з вами методиками від психологів, які допоможуть позбутися нав’язливих думок.

1. Ведення щоденника

Більшість європейських психологів та психотерапевтів рекомендують своїм клієнтам, які скаржаться на нав’язливі, тривожні думки, вести щоденник. Для чого це потрібно? Справа в тому, що коли ми записуємо наші думки, мі аналізуємо їх більш ефективно, ніж в тих випадках, коли вони просто залишаються у нас в голові. Щоденник дозволяє в довготривалій перспективі досягнути чудових результатів у боротьбі з нав’язливими думками, тому що дозволяє позбутися їх шляхом вивільнення на папір.

Записуйте кожну думку, яка атакувала вас протягом дня, а для більшого успіху – записуйте можливе вирішення проблеми, з якою пов’язана ця думка. Коли всі тривоги будуть перенесені на папір, а також до них приєднаються рішення проблем, ви ви відчуєте не тільки полегшення, але й побачите, що все не так страшно, як малює ваша уява.

2. Емоційне спілкування

Ця методика дозволяє позбутися не тільки від тривожних думок, а й від емоційного та енергетичного посилу, які вони несуть. Емоційне спілкування дозволяє людині ділитися своїми тривогами та страхами, при цьому позбавляє його гнітючих думок.

Поділіться з близькими людьми тим, що відбувається у вас у голові, відкрийте їм свої почуття. Тривога, яка буде озвучена, згасає та не має такого впливу на ваш емоційний стан. Вам стане легше вже в момент спілкування, але якщо ви будете регулярно спілкуватися про це і при цьому отримувати підтримку та співчуття, у довготривалій перспективі ситуація зміниться в кращий бік, при чому кардинальним образом.

Якщо ви не хочете перевантажувати друзів та близьких негативом, який вирує у вашому розумі – відправляйтеся до психолога. Там вас не тільки вислухають, але й допоможуть знайти першопричину вашого стану та вирішити проблему професійним способом.

3. Критичне мислення

Уміння критично мислити – це «рятівний круг» для людини, яка страждає від нав’язливих думок, пригнічуючих образів та ідей. Учіться реагувати на кожну тривожну думку не її придушенням, а критичним аналізом. Якщо ви побудуєте процес мислення у критичному руслі, ви побачите, що нав’язлива думка є випадково згенерованою та не має вагомих підстав для існування, і тим паче, не гідна того, щоб ви її розвивали у своїй голові. Якщо ж ситуація складається так, що думка підтверджується, це також добре – ви зможете за допомогою критичного мислення швидше вирішити цю проблему.

4. Гумор

Уміння посміятися над собою – це якість, яка дуже гарно допомагає справитися з різними труднощами та проблемами в житті. Навчіться доводити неприємні та нав’язливі думки до абсурду та сміятися над ними. Учіться розвивати негативні думки в такому руслі, щоб вони здавалися смішними та дріб’язковими. Позитивний погляд на негативні думки – це ідея, яка працює і дозволяє контролювати свій розум.

5. Агресія

Багатьма людьми агресія сприймається як негативне явище, однак, у боротьбі з нав’язливим думками вона досить ефективна, оскільки дозволяє перенаправити енергію в продуктивне русло. Як цим користуватися на практиці? Дуже просто – потрібно розсердитися на думку, яка вам докучає ( не на себе), дайте вихід своїй агресії у якому-небудь мирному заняття. Це може бути бокс, біг, крик, спів – все що завгодно. Енергія разом з агресією буде відпущена і витрачена на щось корисне, а разом з цим ви позбудетеся тривожних думок.

Нав’язливі думки можуть стати серйозною перешкодою на шляху до гармонічного та щасливого життя. Але, якщо почати не придушувати їх, а викорінювати зі свого розуму, разом з енергетикою, яку вони несуть =, з часом можливо повністю перебудувати своє мислення. Усе залежить тільки від бажання людини!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *