Пластик VS Світовий океан

Катерина Гнедіна.

Океани – дивовижні місця! Вони надихають неймовірною красою, формують простір для транспортування, виступають джерелом чистої енергії та  домівкою для різних видів живих організмів, зберігаючи біорізноманіття. Океани поглинають вуглекислий газ та регулюють клімат на нашій планеті. Поки ми захоплюємося силою, насолоджуємося стихією, із захопленням дивимося та мріємо про них, океани та його мешканці страждають від пластику.

Слід визнати, що пластик став невід’ємною частиною повсякденного життя, а виробами із нього користується майже кожна родина. Проте цей матеріал несе потенційну шкоду, забруднюючи гідросферу щоденно. Обсяг забруднень океану пластиком є неосяжним, а місця локалізації океанічного сміття є дуже масштабними: близько 13 тисяч предметів сміття з пластику припадає на кожний квадратний кілометр океану. Пластикове сміття досягло навіть найглибшого місця у океані – дна Маріанського жолобу (Безодні Челленджера). Це було виявлено американським дослідником Віктором Весково, який здійснив рекордне занурення  на глибину 10 928 метрів, де були знайдені пакет та обгортки від цукерок.

Якими ж є наслідки океанічного пластику та чи загрожує він планеті? Пластик руйнує життя під водою, створює ризики у харчовому ланцюзі великих риб, птахів та морських ссавців. Споживання сміття океанічними мешканцями спричиняє травні проблеми та призводить до їх загибелі. Морські черепахи та інші водні мешканці стають жертвами поліетиленових пакетів, пляшок, пластикових сіток. Пластик призводить до знищення коралових рифів та повного руйнування екологічних систем. Як наслідок, забруднений океан негативно впливає на клімат, безпеку та здоров’я людей.

Людство повинно зробити вибір: бути руйнівником або рятівником Світового океану. Що ми можемо зробити задля порятунку океанів? Почати з важливих змін у повсякденному житті, зокрема: відмовитися від виробів одноразового використання з пластику, обирати товари без пакування або у екологічному пакуванні, розділяти сміття за типами, брати участь у заходах з прибирання та очищення водних об’єктів. Не залишайтесь байдужими до проблеми забруднення Світового океану пластиком. Поширюйте інформацію про загрозу пластику для планети серед друзів та у соціальних мережах. За можливості підтримуйте організації, які охороняють океан та рятують коралові рифи, а також разом із активними громадянами формуйте групи з метою очищення морських та прибережних територій. Долучайтесь до досліджень або започаткуйте власний стартап, спрямований на очищення океану.

Час кожному усвідомити про шкідливі наслідки забруднення океану, сформувати нові – екологічно дружні звички та стати справжніми захисниками та прихильниками Світового океану. Адже ми є частиною природи, яка потребує нашої любові та захисту! Океани – домівка для багатьох живих організмів, джерело натхнення та об’єкт мрій, а не місце зберігання пластикового сміття!

Фото: joakant

#РазомМиСила

#TOGETHER_WE_CAN

#HumanRightsFoundation

#ФундаціяПравЛюдини

#Чернігів

#Чернігівська область

#ChePolytech

#Che_Polytech

#60років_ЧНТУ

#ЧНТУ

#люблю_чнту

#найкращийунівер

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *