Для чого потрібен фемінізм?

Полина Жук

У 2020 році в суспільстві все ще немає однозначного ставлення до фемінізму і ясного розуміння його цілей і методів. Навіть люди, які в цілому підтримують права жінок, часто вважають, що фемінізм вже ні до чого, а всі ми живемо в світі перемігшої рівноправності. Але насправді ціла обойма досі актуальних глобальних проблем пов’язана з гендерною нерівністю. У багатьох країнах від статі як і раніше залежить якість життя, те, наскільки ви можете самостійно вибрати життєвий шлях, і те, які подальші можливості надають суспільство і держава.
Жінки з різних куточків планети і сьогодні піддаються принизливим і смертельно небезпечним процедурам. Дівчат видають заміж, не запитавши згоди, в тому числі в підлітковому віці; викрадають із сім’ї; використовують їх для так званого тимчасового шлюбу. Жінок вбивають їх родичі, називаючи це «вбивствами честі». Іноді порядки певної місцевості суперечать закону – на жаль, це той самий випадок, коли позиція «у нас так заведено» стає ніби законною. Ці практики зазвичай вважають релігійними, хоча вони не завжди закладені в релігії.
Я-дівчина, і я не хочу боятись ходити ввечері по вулицям і боятись бути зґвалтованою. Я-дівчина, і я не хочу бути жертвою домашнього насилля. Я-дівчина, і я не хочу чути у свою адресу, що я «спровокувала» чоловіка. Я-дівчина, і я просто хочу жити у безпеці.
Пригнічення інституціоналізовано : воно є у всіх сферах життя, і держава цьому потурає. Депутати домагаються до журналісток, чоловіки улюлюкають прохожій жінці в спину. Чи не одягайся зухвало, не гуляй вночі, не веселися, не пий, не кури – народжуй ж, вмій готувати, носи макіяж, але щоб його не було видно, не будь недоторкою, але і не будь шльондрою, будь загадковою, але так, щоб тебе розуміли. Слухай анекдоти про блондинок, про брюнеток, про жінок за кермом. Сексизм є скрізь. Це факт.
Як тільки помічаєш, роздивитись не можна. І якщо жінка бачить всю ситуацію і не готова з нею миритися, то чому до неї ставляться зі зневагою, іронією і навіть ненавистю, а до тих, хто пливе за течією і не помічає очевидних речей, – з повагою?
Фемінізм – це не про те, що чоловіки погані. Не про обзивання і ненависть. Він про повагу, любов і загальну підтримку.
Однією з моїх мрій є жити у суспільстві, позбавленого нерівноправ’я, зґвалтувань, дискримінації, сексуальної експлуатації, домашнього насилля. Давайте починати із себе.

Цей проєкт виконується у співпраці з Вільнюським університетом, ГО «Фундація Прав Людини» та фінансується коштами Міністерства Закордонних Справ Литовської Республіки.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *