Теорія поколінь і гендерні стереотипи

Наталія Холявко

Нещодавно у Чернігівській політехніці відбулось блог-кафе на тему «Теорія поколінь: розуміння без пресінгу». У ході дискусії учасники відкрили важливий ракурс проблеми поколінь, а саме: відмінності у ставленні до дискримінації жінок та домашнього насилля. Карантин через вірус COVID-19 надзвичайно загострив окреслені проблеми, піднесши їх на перші щаблі сучасних популярних друкованих та онлайн ЗМІ.

За результатами дискусії на блог-кафе учасники дійшли наступних висновків. Домашнє насилля та різні форми дискримінації жінок були досить поширеним явищем за часів бебі-бумерів. Тоді не прийнято було «виносить сор из избы», жалітися та розказувати про сімейні негаразди. Типовими для представниць даного покоління бути фрази «стерпится – слюбится», «бьет – значит, любит». Та власне і служб допомоги жінкам, які зазнали насилля, також не існувало.

Представниці покоління Х – набагато рішучіші та самостійніші за своїх матерів. Вони вже більше уваги приділяли своїй свободі, незалежності, робили чимало для забезпечення самодостатності. Саме в їх період з’являється вислів «Жінка може все». І справді могли чимало: розпочинали бізнес, йшли в політику, керували власними авто, подавали на розлучення… Жінки покоління Х відстоювали свої права. Але, звісно, далеко не всі і не завжди, оскільки лишалась категорія тих, які переймались  над тим «а що скажуть люди/мама/сусіди/колеги».

Натомість, молоде покоління налаштовано радикально проти дискримінації, насилля, сексизму. Для представників поколінь Y i Z абсолютно неприпустимою і неприйнятною є нерівність людей за будь-якою ознакою. Причому, як хлопці, так і дівчата наголошують на однозначній рівноправності як у професійній площині, так і в побуті. Жінки нарівні з чоловіками, на переконання сучасної молоді, не мають жодних обмежень у бізнесі, політиці, кар’єрному зростанні; не існує ніяких «жіночих» чи «чоловічих» професій. Поділ обов’язків між подружжям, на думку молодого покоління, відбувається не за стереотипними «жіночими» і «чоловічими» обов’язками. Такий поділ реалізується порівну і справедливо, як між рівноправними партнерами, кожен із яких є відповідальним за лад у будинку, добробут сім’ї, успішність дітей.

Підсумовуючи, закликаю: позбувайтесь стереотипного мислення щодо «чоловічих» і «жіночих» ролей у побуті, сім’ї, суспільстві, професії, політиці, кар’єрі, деінде! Ставайте вільними від нав’язаних попередніми поколіннями гендерними «тягарями»! Вчіться самі та вчіть ваших дітей відчувати свободу думки, слова і самовираження!

#HumanRightsFoundation

#ФундаціяПравЛюдини

#Чернігів

#Чернігівська область

#РазомМиСила

#TOGETHER_WE_CAN

#ChePolytech

#Che_Polytech

#60років_ЧНТУ

#ЧНТУ

#люблю_чнту

#найкращийунівер

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *