Управління відходами: глобальна проблема та шляхи її вирішення

Анжела Предко, Владислава Палєєва

Проблема управління відходами є проблемою глобального рівня. Основними причинами зростання кількості сміття у світі можна вважати значне збільшення населення та спосіб життя людей. Ми маємо на увазі, що все частіше люди купують товари, які їм зовсім не потрібні, і, замість того, щоб знайти їм інше застосування, вони опиняються на смітнику. Це саме стосується харчових відходів, неефективне використання яких є досить серйозною проблемою, особливо у розвинених країнах, де полиці магазинів повністю зайняті різноманітними продуктами, що так і спонукає покупця купувати більше, ніж він може з’їсти. Це говорить про те, що люди, на жаль, стали марнотратними.

Тони сміття, яке в основному накопичується роками на сміттєзвалищах наносить величезної шкоди навколишньому середовищу. Воно негативно впливає на атмосферу, поверхневі шари ґрунту та води, рослинний і тваринний світ, а також знижує якість життя розташованих поблизу житлових районів.

Проте, відмітимо, що для багатьох європейських країн відходи вже стали цінним ресурсом. Вони навчилися використовувати відходи у різних сферах виробництва, що дає змогу не тільки покращити стан екології, а й отримати значні кошти та додаткову сировину. Так, у країнах ЄС перероблюється понад 60% відходів. У цих країнах добре налагоджена система сортування сміття, а вторинна сировина використовується як джерело енергії.

В Україні ситуація поводження з відходами, на жаль, не така втішна як в Європі. По-перше, більшість сміття просто викидається на полігони та сміттєзвалища. По-друге, недосконалість нормативної бази та виробничої інфраструктури ускладнюють роздільну переробку сміття. Навіть розсортоване сміття (у достатньо великих обсягах) не завжди переробляється та вимагає великої площі для зберігання. Тому, необхідно ввести збалансовану систему поводження з відходами та розробити довгострокові стратегічні плани, які дозволять поєднати екологічну ефективність і раціональне споживання.

Ми вважаємо, що боротися з вище перерахованими проблемами необхідно як політикам, так і населенню. Держава повинна заохочувати підприємців відкривати за власні кошти заводи з переробки та утилізації сміття, або ж ввести обов’язковий податок. Більш доцільно було б, як би такий податок сплачувався до спеціально створеного фонду, а кошти спрямовувалися на боротьбу з проблемами екології.

З боку населення, хотілося б спостерігати більшу свідомість у цьому питанні. Адже громадяни не завжди розуміють навіщо їм це потрібно, і, вважають, що цю проблему треба вирішувати тільки на місцевому рівні. У такому разі, можна стимулювати населення до більш раціонального поводження зі сміттям, наприклад, хто сортує, той платить за вивіз сміття меншу суму, хто ні – більшу. Більш жорсткими методами боротьби з неправильним поводженням зі сміттям є встановлення штрафів. Той, хто не сортує або викидає у неналежному місці, має сплачувати штрафи. Можливо, поки що такі інструменти впливу є передчасними, однак для конкретних та позитивних змін у сфері управління відходами заходи повинні впроваджуватися обов’язково та на постійній основі.

#HumanRightsFoundation

#ФундаціяПравЛюдини

#Чернігів

#Чернігівська область

#РазомМиСила

#TOGETHER_WE_CAN

#ChePolytech

#Che_Polytech

#60років_ЧНТУ

#ЧНТУ

#люблю_чнту

#найкращийунівер

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *