Мистецтво красномовства: як подолати страх трибуни та виступів

Анастасія Борисова.

Молодь, виступаючи із яким-небудь звітом або представляючи проект в перший раз, втрачає хід думок, починає заїкатися, червоніти та робити паузи між словами від хвилювання. Хто не був у такій ситуації? Усі ми хвилюємося, в цьому не має нічого страшного, але коли від виступу залежить твоя подальша кар’єра, це становить проблему.

Обговоримо, як подолати страх виступів і як використати своє хвилювання на користь собі. Більшість пропонує тренуватися біля дзеркала або перед близькими людьми, щоб розвивати красномовство, надати своєму голосу впевненості та подолати хвилювання говорити перед людьми. Деякі рекомендують випити алкоголю, так би мовити, для хоробрості, звільнення від скованості та невпевненості. Можливо комусь це і допомагає, але потрібно розуміти негативні сторони такого способу, наприклад, хтось може стати більш упевненим, а дехто – пригніченим і почати заїкатися або ковтати слова. Інші пропонують робити фізичні вправи та вправи для дихання перед виступом, щоб позбавитися від стресу. Я рекомендую придумати собі коротку фразу, яка буде надихати, та говорити її  подумки перед кожною промовою, наприклад “я зможу” або “я не боюся”.

Отже, можна підсумувати декілька шляхів подолання хвилювання та страху трибуни. Перший – бути завжди впевненим у собі, прийнявши себе, як переможця. Другий – ретельно та якісно готуватися до виступів, адже гарна підготовка – це запорука успіху. Третій –вважати, що твій виступ – це не кінець світу,  і на цьому життя не закінчується. І нарешті, останній – розвивати свій голос, мовлення та вміння переконувати людей.

#HumanRightsFoundation

#ФундаціяПравЛюдини

#Чернігів

#Чернігівська область

#РазомМиСила

#TOGETHER_WE_CAN

#ChePolytech

#Che_Polytech

#60років_ЧНТУ

#ЧНТУ

#люблю_чнту

#найкращийунівер

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *