Про секрети відновлення

Тетяна Децюк.

Хочу поділитися своїми думками щодо процесу відновлення після довготривалого емоційного навантаження. Синдром емоційного вигорання часто з’являється у громадських активістів, волонтерів, представників громадських організацій. Адже ці люди щодня віддають частинку своєї душі задля вирішення певної проблеми у суспільстві. Щодня ці люди багато, інтенсивно спілкуються з представниками різних структур, організацій та ін. Не завжди це спілкування є позитивним. Дуже часто вони стикаються з нерозумінням, знеціненням та відсутністю підтримки з боку близьких. Не завжди їх ідеї трансформуються у реалізовані проєкти. Всі ці фактори неминуче тягнуть за собою синдром емоційної втоми.

Що ж робити? Як впоратися із наростаючою втомою та відчуттям спустошеності?

Хочу поділитися дієвими методами, які перевірила на власному досвіді))))

  1. Почніть жити для себе, а не тільки для інших. Зазирніть собі у душу. Згадайте, що ви хотіли давно зробити/купити чи куди б хотіли поїхати? Спробуйте втілити дещо із своїх мрій, уявіть що це ваш «мікро-проєкт по врятуванню/реанімації активного громадянина/громадянки – себе». Пам’ятайте виснажений/а активіст/ка не зможе змінити цей світ на краще)))))
  2. Делегуйте повноваження. Там де, можна поділитися певними задачами, діліться. Адже, якщо ви все будете робити самі, ви дуже швидко будете втомлюватися, продуктивність буде падати, а значить і якість вашої роботи. Отже, делегуючи повноваження, ви це робите не тільки і не стільки для себе, як для досягнення мети вашої організації чи проєкту.
  3. Вихідні – це святе. Не перенавантажуйте свій тиждень, оберіть пару днів, які будуть для вас вихідними. І в ці дні не можна не лише працювати, а й говорити чи думати про роботу! Ці вихідні необхідні, щоб мозок перезавантажився і ви знову могли творчо та креативно робити цей світ кращим)))
  4. Весь світ не врятуєш. Не намагайтеся одним проєктом вирішити всі проблеми громади. Навіть, якщо завдяки вашим зусиллям якась проблема тільки трошки почала вирішуватися, значить ви все зробили правильно. Не засмучуйтеся, якщо вона не вирішилася повністю. Якщо одній людині на землі стало краще від вашого проєкту, значить все було не дарма! Вода камінь точить!
  5. Ідіть малими кроками. Не намагайтеся за один день переробити всю роботу. Так Ви дуже швидко виснажуєтеся і є ризик, що у Вас не вистачить сил дійти до фіналу проєкту чи досягнути поставленої мети. Раціонально розподіляйте свій час.
  6. Хваліть себе. Радійте своїм малим успіхам, виконаному вчасно завданню, правильному рішенню. Так Ви будете самі себе наснажувати та мотивувати на нові перемоги та проєкти.
  7. Робіть те, що подобається, що приносить задоволення. Якщо Ви щось робите з любов’ю, весь всесвіт Вам допомагає! Робота без задоволення – це тортури над собою. Громадська діяльність має бути від серця і тоді успіх гарантовано!

Бережіть себе! Країні просто необхідні натхненні, наповнені духовно, емоційно стабільні активні громадянки/ни!

#HumanRightsFoundation

#ФундаціяПравЛюдини

#Чернігів

#Чернігівська область

#РазомМиСила

#TOGETHER_WE_CAN

#ChePolytech

#Che_Polytech

#60років_ЧНТУ

#ЧНТУ

#люблю_чнту

#найкращийунівер

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *