Чи можна побороти корупцію?

Валентина Карповець.

Чи можна побороти корупцію? – риторичне запитання. На сьогодні корозія корупції вже настільки роз’їла державний апарат, що звичайного косметичного ремонту буде мало. Звичайно, корупція існує в багатьох країнах світу, проте в Україні, на жаль, вона стала візитною карткою. Вона проникла у всі «елітні» сфери нашого життя – політику, освіту, медицину, юриспруденцію та державне управління.

Корупція є основною хворобою представницької влади – хворобою, якої не змогло уникнути жодне суспільство незалежно від політичного устрою. Причому корупція представницької влади є першоджерелом корупції всього суспільства, починаючи від найвищих чиновників, політиків, суддів і закінчуючи вчителями, автоінспекторами.

Відповідаючи на вищепоставлене запитання, відповім: «Ми самі винні», – адже корупція стала для нас повсякденною формою соціальної поведінки. Вона просто всюди.

Прості громадяни, звичайно, грають важливу роль у боротьбі з корупцією, адже самі є жертвами хабарництва. Водночас, більшість противників корупції, які стають політиками чи бізнесменами, часто дуже швидко перетворюються у хабарників. Тобто варто стежити не лише за багатими, а й за собою.

Починати необхідно змалечку, батьки повинні виховувати в дітях чесність і порядність. Потрібно навчати дітей не тільки відмовлятися від хабарів, але й не давати їх. Для підлітків потрібно проводити тренінги, семінари, різноманітні квести. Також важливими в боротьбі з корупцією є ЗМІ, адже вони найбільше взаємодіють з громадянами. ЗМІ захищають інтереси суспільства і кожної особистості, а суспільство ефективно захищає свободу ЗМІ, і цей зв’язок не можна розривати.

Отже, щоб побороти корупцію, необхідно докласти значних зусиль, і ми, молодь, повинні активно брати участь у боротьбі з корупцією, адже саме від нас залежить майбутнє України. Нам не можна мовчати!

Інтерактивний марафон “Країна без корупції” в рамках проєкту “Культура законності” за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні

#культура_законності

#центр_культурного_менеджменту

#чернігівська_політехніка

#країна_без_корупції

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *