Я хочу жити в країні без корупції!

Максим Щербінін.

Хтось розуміє під корупцією великі суми, отримані за якесь «дільце», а хтось вважає проявом корупції навіть невеликий подарунок вчителю,  лікарю,  викладачу. Одні вважають, що шоколадка для секретарки за те, щоб пропустила на прийом до начальника без черги, є нормою, а хтось вважає, що це неприпустимо. Тобто одні вважають, що корупція це щось масштабне і величне, що вона стосується лише можновладців, інші вважають, що корупція криється навіть в дрібних і повсякденних речах.

Отже, кожен розуміє корупцію по-різному. Воно і не дивно, оскільки, на мою думку, корупція – це,  в першу чергу моральне явище, розуміння якого залежить від рівня морального розвитку суспільства. Саме тому для однієї спільноти корупція є незвичною та неприпустимою, такою що потребує негайного викорінення, а для другої – звичайним, «рідним» явищем, яке неможливо перебороти, а тому і не потрібно боротись. Все залежить від розуміння і усвідомлення населенням країни наслідків корупції.

На жаль, більшість населення нашої країни все ж не до кінця розуміють весь негатив, що несе в собі корупція, або, якщо і розуміють, то не бажають з ним боротися, бо звикли до нього і змирилися. Смиренність звісно є однією з моральних якостей і чеснот нашого народу. Смиренність очевидно краще гордині, але вона також таїть в собі і зло, оскільки може перерости в апатію, сліпе сприймання чогось як належне, внаслідок чого ми вже можемо миритися з корупцією та найрізноманітнішими речами, які вона породжує, тобто з речами, що апріорі не можуть бути прийнятними для такої істоти як людина. Так, ми люди, і ми не на все здатні, але це не значить, що ми повинні закривати очі на корупцію.

Ми повинні визнати, що корупція існує всюди, в будь-якій країні і в будь-якій державі, тому не потрібно говорити, що «от у них все добре, а в нас як завжди». Якщо ми так говоримо, чому ж тоді коли, наприклад, в країнах Євросоюзу корупцію, при її виявленні, засуджують і терміново викорінюють, ми просто закриваємо на неї очі і затуляємо вуха, а потім засуджуємо всіх окрім себе. Можливо винна не система, а звичайні люди, які її створили? Які мовчать та прикидаються сліпими?

Можливо варто сказати самому собі: «Я хочу жити в країні без корупції!». І не лише сказати, а й почати діяти.

Інтерактивний марафон “Країна без корупції” в рамках проєкту “Культура законності” за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні

#культура_законності

#центр_культурного_менеджменту

#чернігівська_політехніка

#країна_без_корупції

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *