Корупція у медичній сфері

Катерина Ромащенко.

Останнім часом, поширення прояву корупції, відбувається саме у закладах медичної допомоги. У країні прагнуть побудувати якісну медицину, яка задовольнить кожного пацієнта, але тема хабарництва є однією з найпоширеніших проблем держави. Чому так? Як цьому протидіяти?

В першу чергу, в Конституції України чітко прописано, що « у державних і комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога надається БЕЗОПЛАТНО», але на жаль, більшість українців сплачують за одержання медичної допомоги кошти. Одним з найпоширеніших проявів корупції у цій сфері є хабар лікарю. Деякі люди, котрі не хочуть довго чекати результати досліджень, стояти в черзі, очікувати довідку дають хабарі, аби прискорити цей процес. Тоді як інші, котрі також потребують нагальної медичної допомоги, сумлінно чекають набагато більше часу, аніж ті, які заплатили. Я вважаю, що це не нормально, тому що всі ми рівні та повинні поважати себе та інших. Також, уявіть, що ви захворіли та потребуєте швидкої допомоги, вас привезли в лікарню, але лікар не хоче надавати допомогу, допоки ви йому не заплатите. Чому ж, життя людини, повинно залежати не від якісної допомоги, а від «доброчесного» лікаря, котрий використовує своє службове становище з метою одержання неправомірної вигоди?

На мою думку, слід не забувати, що всі мають рівні права та обовя’зки, кожен має право на першу не відкладну допомогу безоплатно. Держава, повинна для подолання корупції, в першу чергу, слідкувати за «добросовісними» лікарями та робити перевірку закладів, де надається медична допомога. Проводити профілактичні заклади в цій сфері та під час навчання, закладати в молодших лікарів, поняття чесної та правильної роботи. Добре те, що Україна почала проводити медичну реформу, котра дає можливість обрати свого сімейного лікаря самостійно та підписати з ним декларацію.

Отже, для подолання корупції, насамперед, розпочніть з себе, будьте чесними, остерігайтесь незаконних дій в наданні грошей лікарям. Та знайте, у разі випадку прояву корупції, ви можете звертатися на «гарячу лінію» Міністерства охорони здоров’я ( 0800 801 333).

Інтерактивний марафон “Країна без корупції” в рамках проєкту “Культура законності” за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні

#культура_законності

#центр_культурного_менеджменту

#чернігівська_політехніка

#країна_без_корупції

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *