Навички лідера

Ви коли-небудь задумувалися про те, хто такі лідери? Чи є вони серед Ваших друзів, знайомих? Можливо Ви чули про когось: «Він – природжений лідер». Але що саме робить людей такими? Які якості, здібності, риси характеру необхідно мати для цього? Які навички потрібні лідеру для того, щоб розкрити свій потенціал?

Термін лідер є багатозначним, існує багато варіантів його тлумачення. Я вважаю, що лідер – це людина, яка веде за собою інших. Існує багато різних типів лідерства, але дуже мало людей є природженими лідерами. Немає сумніву, що існує ряд основних навичок, якими володіє більшість хороших лідерів. Ці навички можна засвоїти, як і будь-які інші.

  • З самого початку вийдіть зі своєї зони комфорту, киньте виклик самовдосконаленню. Ініціативність, сміливість і рішучість – якості необхідні лідеру.
  • Лідерам необхідні комунікативні навички: вміння змінювати стиль спілкування для кращого взаєморозуміння з конкретною людиною; навички публічних виступів; знання невербальних засобів комунікації; вміння завоювати довіру співрозмовника.
  • Мотивувати та позитивно впливати на інших. Лідери вміють надихати свою команду для досягнення спільних цілей, для покращення професійних та особистих якостей, самовдосконалення.
  • Вміння чітко визначати задачі, правильно оцінити реальні ресурси. Лідери досягають результатів, тому що знають, чого саме хочуть досягти, куди потрібно рухатися та наполегливо діють за своєю стратегією.
  • Вміння створити команду. Лідеру необхідно вміти створювати найкращі групи людей. Члени успішно сформованої команди ідеально співпрацюють, легко приходять до вирішення конфліктів. Лідер знає, як розподілити обов’язки між людьми, щоб вони виконали свою роботу добре.
  • Відкритість до пропозицій. Колектив завжди буде поважати лідера, який відкритий до пропозицій і готовий вислухати кожного.
  • Вміння приймати рішення. Лідер не боїться приймати рішення, бо він покладається на свої сили, можливості і знає, що нерішучість вбиває можливості. Лідери повинні бути готові ризикувати.

Отже, процес становлення лідера ніколи не закінчується, завжди потрібно цілеспрямовано працювати над собою, самовдосконалюватися, розвивати лідерські якості. Слід пам’ятати, що не існує «правила», яке наділить Вас лідерськими навичками, їх можливо отримати тільки шляхом самоаналізу, робою над собою, а головне – мати велике бажання!

Аліса Журбіна

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *