ЯК СТАТИ ЛІДЕРОМ?

Для кращого розуміння визначимо спочатку хто ж, власне, є «лідер»?

Лідер (від англ. Lead – вести, направляти) – людина, що веде за собою групу різних людей до спільної мети. В житті можна побачити багато прикладів реалізації лідерства на усіх рівнях: від президентства до звичайної групи знайомих, котрі об’єднані спільною метою.

Що ж, досягнення поставленої мети найбільш екологічним та раціональним шляхом є успіхом для людини, що розвиває свій лідерський потенціал. Головне завдання лідера – це привести групу людей з різними навичками, світосприйняттям, характером до конкретної цілі: створення проєкту, вирішення проблеми, поставленої задачі. Організувати, направити, вибрати шлях реалізації – і є основною постійною роботою лідера.

Наявність навичок, що майже гарантують вашу успішну реалізацію є одним із двох основних стовпів успішного лідерства.

Так, гарний лідер має бачити мету, вміти приймати рішення та нести за них відповідальність. Швидко знаходити альтернативні шляхи вирішення проблеми, а не впадати в паніку.

Іншим направленням є робота з людьми. Так, треба вміти мотивувати інших, створювати команду, прагнути до самопізнання (свого і людей в команді), зберігати цілісність особистості, вміти ефективно спілкуватися та інше. Та я вважаю, що це все не є головним у роботі з командою. Потрібно відчувати людей. Їх стан, їх страхи їх почуття. Відчувати, розуміти що вони дійсно взмозі зробити і зроблять, а не обманюватися і не обманювати їх фальшивою мотивацією, бо вона не працює абсолютно.

Іншим стовпом успішної реалізації є ваш «внутрішній вроджений лідер».

Часто ми чуємо, що лідерство – це вроджена якість, та чи можна навчитися «лідерству»? По-суті, лідерство це така ж робота, що вимагає вирішення своїх задач. На першому плані ваші професійні навички, ваше «вроджене лідерство» не має ніякого значення якщо ви не готові підкріпити його вашими реальними вміннями. Отже, так, лідерству можна навчитися, і ви будете доволі успішно виконувати свою роботу. Інше питання чи подобається вам це лідерство. Це і є питання про вроджену якість – схильність до одного напрямку більш ніж до інших. Якщо ви професіонал, та негатив і невдоволення перевищує задоволення, що ви отримуєте від роботи – це шлях в нікуди. Нервові зриви, панічні атаки, депресії, проблеми зі здоров’ям – це те, що може і буде результатом постійного тиску відповідальності за роботу, за людей, за якість виконаної роботи. Та якщо ви і є той самий горезвісний «вроджений лідер» з потрібними професіональними навичками, то вище згадане вам буде подобатися, ну, у крайньому випадку ви будете ставитися до цього максимально рівно.

Отже, двома стовпами успішної реалізації себе як лідера можна назвати професійні навички, що вам потрібні безпосередньо у роботі та вроджену схильність до цієї діяльності – ваше «хочу» і ваше «можу» (ваші бажання і ваші психоемоційні якості відповідають заданим).

Лаврів Н.О.

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *