Гендерна рівність, яка вона?

Сьогоднішня тема посту —  гендерна рівність. На мою думку, гендерна рівність — це, перш за все, рівні права та можливості, як для жінок, так і для чоловіків. Відстоювання поглядів за рівні права поділяються на два напрями: фемінізм та маскулізм, відповідно, жіночий та чоловічий рух.

Почнемо з жінок. Хоч і суфражистки значно розширили права жінок у виборчому праві та дали цим самим значний поштовх для наступних поколінь, зараз все одно існує певна дискримінація, яка проявляються, наприклад, у відмові в працевлаштуванні за статевою ознакою, нерівній оплаті праці, перекладення на жінку всіх побутових і хатніх обов’язків, доглядом за дитиною, а також заборона на розпорядження своїм тілом, найчастіше – абортів.

На мою думку, у світі панує патріархат (влада чоловіків), але ж і самі чоловіки страждають від чоловіків. Наприклад, обов’язкова служба в армії, частіше всього бійки відбуваються між хлопчиками (дівчатам тут «пощастило», їх же не можна бити) та сексизм (упередження людей через їхню стать або гендер), що притаманне по відношенню як до жінок, так і до чоловіків.

Основною метою людей, які борються за гендерну рівність є те, що у них має бути вибір: ким бути, мати чи не мати дітей, де працювати, як вдягатися та інше.

Отож, для всіх повинна бути рівноправність та, зважаючи на те, що ми об’єктивно різні – справедливість. Навіть на маленькі порушення рівності потрібно звертати увагу та боротися, тільки так ми зможемо це подолати.

Олексій Симан

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *