Рівні у правах

У недавньому минулому ми багато чого досягли на шляху до гендерної рівності, але нам треба буде пройти ще довгий шлях, щоб забезпечити дійсно рівні можливості для жінок.

Зараз, коли в світі лютує коронавірусна пандемія (COVID-19), ставки ще вище, так як за часів серйозних криз жінки часто виявлялися на передньому краю боротьби. Жінки переважають на таких ключових позиціях, як лікарі, медсестри, соціальні працівники та особи, які доглядають за хворими. Вони також працюють волонтерами, політичними і громадськими лідерами, які приймають найважливіші рішення про те, як впоратися з наслідками кризи в галузі охорони здоров’я, соціальній та економічній сферах. Участь жінок має життєво важливе значення для нашого успіху в боротьбі з цією загальною глобальною загрозою.

Сьогодні ми сприймаємо як само собою зрозуміле те, що жінки мають право голосу. Фактично, право жінок голосувати було введено в міжнародне право тільки в 1948 році Комісією Організації Об’єднаних Націй з прав людини.

Жінки також скористалися збільшеними можливостями бути лідерами. У 2019 жінки займали майже кожне четверте крісло в законодавчих зборах по всьому світу, що більш ніж в два рази перевищувало аналогічний показник 1995 року. В даний час жінки також з більшою ймовірністю займають керівні посади, ніж двадцять років тому, хоча до паритету ще далеко.

Що стосується участі у трудовій діяльності, то в країнах з різними рівнями доходів все більше число жінок займаються економічною діяльністю, що виходить за рамки неринковою роботи по дому.

З кожним роком, становиться все зрозуміліше, що жінки відіграють не тільки важливу соціальну роль в суспільстві, але також є одним з двигунів сучасного світу і прогресу людства, що в свою чергу корисно всьому суспільству.

Леонід Стрекалін

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *