Хто зверху?

Яніна Здор.

Чому виникла необхідність в гендерних дослідженнях?
Для опису багатьох сучасних процесів людям недостаньо того, що вони мають анатомічні відмінності. Щоб точніше описати особливості психіки та суспільний поділ праці між чоловіками та жінками, біологічне поняття статі було доповнено поняттями гендеру, які створені на основі історичних відносин між ними.


На жаль, часто забувають, що «стать» і «гендер» – це не різні об’єкти, а різні погляди на один і той же предмет. І якщо під поняттям «стать» мається на увазі щось об’єктивне, стабільне, то з «гендером» пов’язано те, як культура, соціум створюють сучасні відносини в суспільстві.
В історії жінки та чоловіки мали конфлікти на індивідуальному рівні, коли різні статі повині були «підкорити» та «завоювати» один одного.


У давні часи жінка могла зробити свою кар’єру тільки за допомогою чоловіка. Сьогодні жінки можуть просуватися по службі незалежно від чоловіків. Ми бачимо реальну конкуренцію. А конкуренція – це гра за правилами. І ці правила не виключають того, що хтось може програти в боротьбі за одну і ту ж посаду. Але навколо цього питання існує безліч обговорень: хто шахраює більше, а хто має переваги? Хочу сказати, що взаємні скарги та звинувачення розчарованих чоловіків і жінок породжують конфлікти та суспільну “війну”…

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *