Принцип підтримання миру та протистояння фейкам

Чи  існує кореляція між підтриманням миру та існуванням фейків?

Кожного дня ми зустрічаємося з фейками. Ви можете придбати певну пару взуття в онлайн магазині навіть не знаючи – оригінал це чи ні. Погодьтеся, досить не приємна ситуація. Але ще гірше зустріти фейкову інформацію в соціальних мережах та ЗМІ.

Кожна людина до інформаційних фейків ставиться по-різному. Дехто пропускає їх повз вуха, інші вірять або шукають істину.

Здебільшого, фейки створюються для маніпуляції над суспільством. Це гарно видно під час загострень політичних ситуацій у країні, коли одна сторона народу опиняється у пастці неправдивої інформації, а інша намагається з цим боротися.

Прикладом можуть слугувати стосунки між Україною та Росією. Мабуть, усі пам’ятають як фейкові новини змусили вірити росіян, що українці їдять російськомовних немовлят, або “розп’ятого хлопчика в трусиках”. Звичайно, це фейкова провокація, але як швидко ця інформація набрала обертів і загострила відносини між цими державами.

Щоб підтримувати мир, необхідно зменшити потік фейків. Це є завдання не тільки для журналістів, а й для звичайних людей, які не повинні прочитавши гучний заголовок сліпо вірити, а намагатися розібратися і знайти правду – спробувати донести її до інших жертв провокації. Саме це є шлях до вирішення більшості конфліктів та миру.

Сезончик Сергій.

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *