Про гендерну (не)рівність

Гендерна рівність – це необхідна умова для створення світу з нульовим голодом, в якому всі жінки і чоловіки, дівчатка і хлопчики можуть здійснювати свої права людини, в тому числі право на достатнє харчування.

Взагалі про категорію гендерної нерівності можна сказати, що вона двічі значима. З одного боку, проблематика гендерної нерівності та шляхів її подолання лежить в основі академічних гендерних досліджень і феміністської думки. 

Тобто гендерна нерівність – це категорія критичної теорії. З іншого боку, питання гендерної нерівності в сучасному світі здобули суспільне і політичне значення.

Зазвичай, коли говорять про гендерну нерівність, мають на увазі, що жінки знаходяться в недооціненому положенні в порівнянні з чоловіками.  Наприклад, що на тих же посадах вони отримують нижчу зарплату, а їх шанси на кар’єрне зростання обмежені.  До проявів гендерної нерівності також можуть відносити сексуальну експлуатацію і домашнє насильство по відношенню до жінок. 

Однак насправді це більш складне явище.  Воно може приймати безліч різних форм в залежності від економічної і соціальної структури конкретного суспільство. Визнання всій складності гендерних відносин, звичайно, виглядає добре на папері.  Але основна складність тут полягає в тому, як реалізувати цю концепцію на практиці, як перейти від принципів до дії.

 Отже, підходів до гендерної рівності багато, і в сучасному суспільстві вже наївно зводити гендерна рівність тільки до рівності прав чоловіків і жінок (хоча деяким країнам і цього ще потрібно досягти).  Але при всіх розбіжностях у поглядах все дослідники сходяться на тому, що гендерна нерівність – це не індивідуальна проблема і не проблема, яка зачіпає виключно жінок.  Гендерна нерівність вбудовано в структуру суспільства і проявляється на рівні сім’ї, роботи, політики, мистецтва, в самій мові, на якому ми говоримо.  У цьому сенсі протидія гендерній нерівності – це наше спільне завдання.

Бурдак Анастасія.

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *