Гендерна рівність

Проблема гендерної рівності займає тверду позицію у списку найбільш популярних питань ХХІ ст. І не тільки зараз, а ще й у ХІХ ст. російського мислителя Михайла Бакуніна не покидали роздуми про соціальну рівність жінок та чоловіків.

На диво, але майже всі анархісти та революціонери того часу вже виступали за однакові можливості жінок та чоловіків в політичному та соціальному планах. За два століття світогляд людей різних країн змінився, як і саме розуміння гендерної рівності, але відтоді й дотепер багато людей виступають усюди на підтримку цієї ідеології.

Ситуація зі статевою рівністю в Україні також неоднозначна: у 2019 році Україна посіла 52 місце зі 189 за Індексом гендерної нерівності від Програми розвитку ООН [1].

На мою думку, будь-яке сучасне суспільство повинно прагнути до політики рівноправності між чоловіками та жінками. Недаремно деякі соціологи вважають, що вона є наступною сходинкою суспільних відносин після патріархату [2].

Попри все це, на мій погляд, світ вже пережив достатньо багато метаморфоз відносно ставлення до рівності всіх людей у суспільстві: ми вже бачили три хвилі фемінізму у світі, що докорінно змінили ставлення як кожної людини, так і держав, до прав жінок на голосування, освіту, працевлаштування тощо.

Зараз переживаємо вже четверту хвилю на меті якої боротьба за більш сучасні проблеми, як рівна оплата праці, справедливі покарання за сексуальні домагання та напади. Цікаво те, що фемінізм цього напрямку також виступає за підтримку чоловіків у деяких сферах, наприклад, за свободу вираження емоцій та почуттів, право на декретну відпустку тощо.

Можна зробити висновок, що проблема гендерної рівності є досить важливою темою для обговорення в сучасному суспільстві, і я сподіваюсь, що соціум усього світу не зупинить свій напрямок!

Дусь Марія.

Джерела:

[1] United Nations Development Programme, “Table 5: Gender Inequality Index”, hdr.undp.org, 2019. Доступний за адресою: http://hdr.undp.org/en/composite/GII.

[2]  Калабихина Ирина Евгеньевна, “Краткий понятийный словарь по гендерным исследованиям // Социальный пол: экономическое и демографическое поведение Учебно-методические материалы по курсу. М.”,  1998.

фото запозичено: © Shutterstock / Xooro

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *