Роль жінок у будівництві миру

Якуш Оксана

В далекому минулому, кинута дівчиною біла хустинка могла зупинити будь який конфлікт чи міжусобицю. З розвитком світової спільноти в наш час не всі жінки повинні носити хустки, прикриваючи волосся, але посприяти зупиненню конфлікту вона може і зараз.

З розвитком поняття гендерної рівності розмиваються рамки чоловічих та жіночих обов’язків. Якщо раніше, військова справа була виключно чоловічою роботою, то зараз така ніша вільна і для жінок. Такі країни як Ізраїль, КНДР, Ерітра та Норвегія стали прикладом рівних обов’язків перед країною, як для чоловіків, так і для жінок в обов’язковій військовій службі.

Поштовхом стало те, що суспільна свідомість визнала, що гендерна рівність є важливим фактором для успішної держави і має не тільки моральне значення, але і поповнює державні бюджети.

Хоча у відсотковому співвідношення частка жінок в армії значно менше частки чоловіків, але більшість громадських організацій та волонтерських рухів все ж таки очолюють жінки.

Жінки беруть участь у всіх областях миротворчої діяльності у складі поліцейського, військового і цивільного персоналу і роблять позитивний вплив на навколишнє оточення, в якій проводяться операції з підтримання миру, в тому числі сприяючи посиленню ролі жінок в миробудуванні і забезпечуючи захист прав жінок.

Жінки виконують найрізноманітніші функції в рамках складних і багатоаспектних мирних процесів. Вони можуть брати участь в офіційних переговорах, входити до складу технічного комітету або підкомісії, а також виступати в якості представників громадянського суспільства, безпосередньо впливаючи на подальший розвиток подій.

У резолюції 1325 Ради Безпеки ООН, наступних резолюціях, а також прийнятої в рамках ініціативи “Дії з підтримки миру” (A4P) Декларації про спільні зобов’язання щодо операцій з підтримки миру ООН закликає до розширення ролі і внеску жінок в здійснення її операцій, в тому числі жінок у складі військового і поліцейського миротворчого персоналу. У цьому контексті заохочення участі жінок як у миротворчості, так і в житті тих товариств, інтересам яких ми служимо, займає центральне місце в наших зусиллях.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *