Все про резолюцію №1325 та виконання її умов в Україні

Жінки, як і чоловіки, потребують особливої уваги. Проте до жінок відчувається якесь упереджене ставлення, застосовуються обмеження, контроль, а до їхньої думки не завжди готові прислухатися. Ба більше, у часи конфліктів та епідемій роль жінок та дітей ставлять на друге місце. Хоча жінки, як ніхто інший, здатні підтримувати та поширювати мир, тримати ситуацію під контролем.

Для підтримки миру, для урегулювання конфліктів, для захисту жінок та дівчат під час війни було створено резолюцію №1325. Я коротко розкажу, як вона виникла, на що спрямована та як виконується в Україні.

Як виникла резолюція №1325?

Було проведено кілька конференцій, де розглядалися питання гендерної рівності у світі. Важливий крок зробила Намібія, коли провела засідання на тему «Жінки, мир і безпека». Під час цієї сесії Рада Безпеки ООН визнала наявні проблеми та відстороненість жінки від питань врегулювання миру, що і призвело до ухвалення резолюції №1325.

Основні питання:

  • Влив насильницьких конфліктів і війни на жінок і дівчат.
  • Участь жінок у запобіганні конфліктам.

Резолюція закликає розширити участь жінок щодо забезпечення миру та безпеки. Закликає надавати допомогу біженцям та враховувати потреби жінок під час проєктування таборів для біженців.

Як виконується:

Держави-члени ООН повинні втілювати резолюцію шляхом розробки Національних планів дій. Станом на жовтень 2020 року 86 країн створили такі плани.

В Україні затвердили такий план на період до 2025 року. У ньому зазначено, що основна увага буде приділятися жінкам та чоловікам, які були внутрішньо переміщені, постраждали від насильства, катувань, пов’язаних з конфліктом; особам з інвалідністю, особам похилого віку, які проживають біля зони бойових дій.

У плані також розписані стратегічні та оперативні цілі, шляхи їх досягнення.

Отже, ця резолюція важлива, адже спрямована не тільки на жінок, а й на дітей, біженців, людей похилого віку. Мені сподобалося, як прокоментувала цей документ Колишній посол США з особливих особових питань у Державному департаменті США Мелані Вервір: «Too often, women’s roles are marginalized because they are not seen in terms of their leadership. We must see women as leaders, not victims. We must also view their participation not as a favor to women, but as essential to peace and security».

З повним текстом резолюції можна ознайомитися за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_669#Text

Пояснення до резолюції можна прочитати тут: http://www.peacewomen.org/assets/file/BasicWPSDocs/annotated_1325.pdf

Дмитро Денькін.

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *