Роль жінок у розбудові миру та попередженні конфліктів

У 2000 році Рада Безпеки ООН прийняла Резолюцію 1325 (SCR 1325), юридично обов’язкову міжнародну угоду, яка сприяє включенню гендерних питань до всіх ініціатив ООН, таких як запобігання конфліктам і процеси миробудови.

SCR 1325 також є досягненням неурядових організацій, які мобілізують для того, щоб підняти складність гендерної політики на міжнародний рівень як попередник миру та безпеки. Після того, як був прийнятий SRC 1325, були прийняті додаткові резолюції подібних масштабів. Основні цілі резолюцій включають глибокий аналіз гендерних злочинів, участь жінок у всіх сферах розбудови миру, захист жінок під час і після конфліктів, а також надання допомоги та відновлення.

Однак не було зроблено жодних зусиль для впровадження будь-яких положень SCR1325 щодо запобігання конфліктам та миробудови в будь-яких міжнародних структурах, включаючи систему відповідальності за захист (R2P). Хоча багато вчених наполягають на визнанні та реалізації функціональної подібності між SCR 1325 і R2P у диверсифікації державних методів запобігання за межі військового втручання в масові звірства, вони ще не отримали широкого поширення.

Такі вчені, як Рей Мерфі та Ройсін Берк, стверджують, що міжнародне співтовариство має активно визнавати, що «віктимізація жінок ризикує вважати їх виключно вразливими, як відсутність свободи і спроможності брати участь у мирних процесах та державному будівництві».

Іншими словами, невиконання керівних принципів SCR у важливих міжнародних структурах щодо міжнародної безпеки ще більше підриває розбудову миру та запобігання, нехтуючи вкрай необхідною роллю та знаннями жінок у зонах конфліктів.

Інші дослідження показали, що інституційне зниження гендерної рівності зменшує ймовірність збройного конфлікту. Відповідно до SCR 1325, вирішення проблем гендерної нерівності вимагає відстеження змін і проблем на національному рівні, щоб гарантувати, що державні інституції є інклюзивними та відкритими для обговорень щодо прав жінок. Такі ініціативи можуть прокласти шлях для інших меншин, які можуть відчувати себе маргіналізованими в державі.

Таким чином, політику гендерної нерівності слід розглядати як одну з важливих мереж безпеки для підтримки миру в країні. SCR 1325 забезпечує конкретні рамки для боротьби з насильством, спричиненим державою, і, отже, може служити запобіжним засобом для масових звірств.

Горошко Геннадій

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *