ПРИНЦИПИ ПІДТРИМАННЯ МИРУ ТА ПРОТИСТОЯННЯ ФЕЙКАМ

В сучасному світі дуже порушений баланс миру. Це може бути як різні війни між країнами, або інформаційні війни. Інформаційні війни – це, коли дві країни на основі правдивих фактів дещо перероблюють інформацію. Наприклад, дещо не договорюють додають свою брехливу інформацію, та роблять з них фейкову інформацію. Вважалось би що тут такого? Але із декількох рейкових інформацій може статися справжня війна.

Зараз розглянемо як побудовані фейки?

  • На основі правдивих фактів. Це може бути застаріла або неповна інформація, а також факти пов’язані хибними причинно-наслідковими зв’язками.
  • На основі вигаданих фактів. Їх неможливо підтвердити, бо цих фактів ніколи не було.  Часто, це конспірологічні чутки та теорії.
  • Змішаних фактів, правдивих та вигаданих. Вмикай уважність — шукай неспівпадіння, логічні хиби, неточності та помилки.

Прикладом є війна на сході України. Все починалося с того що російська сторона зробила фейкову інформацію нібито людям погано жити в Криму і зібрала своє військо і захопила Крим. Так само, за таким же сценарієм “зелені чоловічки”намагаються діяти уже 8-й рік підряд на сході України.

Між Україною і Росією відбувається інформаційна війна, країна агресор на наші канали телебачення відправляє фейкову інформацію, щоб дезорієнтувати місцеве населення.

Але як протидіяти фейкам? Для цього по-перше, треба сприймати лише перевірену інформацію. Якщо, наприклад, інформація подається з купою орфографічних помилок, то це також привід замислитися чи це не фейк. Або яскраві заголовки на кшталт «Сенсація», «Шок», «Стала відома жахлива правда» також мають викликати підозри для перевірки. Якщо ж походження інформації не відоме це також за часту є фейком.

Тепер ви обізнані, діліться цією інформацією з рідними та не попадайтеся на фейкову інформацію, а читай лише перевірені джерела.

Шкраб Євгеній

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *