Дискримінацію породжують стереотипи

Дарина Норець.

Народжуючись, людина має право бути вільною та мати рівні права. Але у суспільстві люди розрізняються за походженням, культурою, релігійними переконаннями або зовнішніми рисами. А отже, внаслідок цього виникає дискримінація. Я вважаю, що це найбільш поширене порушення прав людини.

Наприклад: на роботу не хочуть приймати претендента якоїсь національності. Це пряма дискримінація, адже до особи за ознаками її походження ставляться менш прихильно ніж до інших у подібній ситуації.

Існує також непряма дискримінація. Прикладом може стати така ситуація, коли на якусь посаду приймають жінок лише віком до 40 років. Тут ми бачимо, що правові норми формально є однаковими, але виникають обмеження стосовно віку.

Можливо, дискримінацію породжують стереотипи, тобто установлений шаблон, який до реальності, як правило, не має ніякого відношення. Більшість стереотипів зароджуються у ранньому дитинстві, коли починають розрізняти добро і зло, гарне та погане.

Якщо ми на вулиці бачимо ромів, то інтуїтивно намагаємося подалі заховати свій гаманець або взяти дитину за руку. А чи всі роми шахраї? Чи всі крадіжки в Україні здійснюють цигани? Отже, на основі вироблених стереотипів, ще до початку знайомства з людиною, ми маємо вже сформоване враження, яке часто буває необ’єктивним, що може призвести до хибних висновків. Адже не кожен лисий чоловік у спортивному одязі з татуюванням – бандит; не кожна білявка – бездарна; не обов’язково хлопець з м’язами – сміливець, а худорлявий – трус.

Виходить, що стереотипи не дозволяють реально дивитися на речі. А, отже, перш ніж вішати на когось ярлик, потрібно познайомитися з людиною, дати можливість їй розкрити свій потенціал, а вже потім робити висновки.

Публікацію створено в рамках проєкту “Я медіа”. Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія). Фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *